Lideri ne veruju u održivost biznisa

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 20:21

Lideri ne veruju u održivost biznisa

Optimizam u privredni rast se udvostručuje, ali gotovo polovina poslovnih lidera ne veruje u održivost svojih biznisa u narednih 10 godina.

Razlog tome su pritisci koji se odnose na klimatske promene i tehnološki napredak, pokali su rezultati istraživanja kompanije PwC koji su predstavljeni na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Istraživanja za 2024. sprovedeno je među generalnim direktorima širom sveta.

Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalnih direktora koji su optimistični u pogledu izgleda za globalni privredni rast porastao je sa 18 odsto na 38 odsto, usled manje zabrinutosti zbog inflacije i makroekonomske volatilnosti.

Oko 39 odsto generalnih direktora očekuje da će se broj zaposlenih u njihovoj kompaniji povećati za pet ili više procenata u ovoj godini.

Rezultati istraživanja su pokazali i da lideri očekuju veći pritisak u naredne tri godine usled tehnološkog napretka, klimatskih promena i drugih megatrendova.

Četiri od 10 generalnih direktora su izjavili da su prihvatili niži povraćaj za investicije u cilju smanjenja negativnih efekata klimatskih promena, dok njih 70 odsto očekuje da će generativna veštačka inteligencija značajno promeniti način na koji će njihova kompanija poslovati u naredne tri godine.

Očekivanja o ekonomskom padu smanjena su sa prošlogodišnjih 73 odsto na 45 odsto.

Generalni direktori u većini delova sveta su optimistični u pogledu domaćih ekonomskih izgleda, međutim lideri u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi odstupaju od tog trenda - u zapadnoj Evropi 32 odsto očekuje poboljšanje domaće privrede, a 48 odsto pad, dok u Severnoj Americi 31 odsto očekuje poboljšanje, odnosno 52 odsto očekuje pad domaće privrede.

Tokom narednih 12 meseci, 58 odsto ispitanika očekuje da će uz pomoć veštačke inteligencije poboljšati kvalitet svojih proizvoda ili usluga. Oko 41 odsto njih očekuje da će veštačka inteligencija pozitivno uticati na prihode, a 46 odsto očekuje da će pozitivno uticati na profitabilnost.

Lideri iz tehnološkog, medijskog i sektora za komunikacije najpozitivniji su po pitanju uticaja veštačke inteligencije na profit (54 odsto), dok su manje optimistični oni iz energetskog i javnog sektora (36 odsto).

Generalni direktori izrazili su zabrinutost zbog povećanog rizika koji se odnosi na sajber bezbednost (64 odsto), širenje dezinformacija (52 odsto), kao i pravnih obaveza i rizika reputacije (46 odsto).

Skoro jedna trećina ispitanika očekuje da će klimatske promene promeniti način na koji posluju i izveštavaju o rezultatima u naredne tri godine.

Svega 45 odsto napominje da je postiglo napredak ili je uključilo klimatski rizik u finansijsko planiranje (31 odsto napominje da ne planira da to učini). Oko 56 odsto generalnih direktora, koji vode preduzeća koja imaju manje od 100 miliona američkih dolara godišnjeg prihoda, veruju da će njihova preduzeća biti održiva samo 10 godina ili manje ako nastave da rade na sadašnji način.

Kompanija PWC je anketirala 4.702 generalna direktora, u 105 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.