Li:Glavni razlozi posete Srbiji su kapitalni projekti

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li:Glavni razlozi posete Srbiji su kapitalni projekti

BEOGRAD, 14. decembra 2014. (Beta) - Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da su glavni razlozi njegovog dolaska u Beograd na samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope razgovori o kapitalnim projektima, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, ali i otvaranje mosta "Mihajlo Pupin".

"Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju", rekao je Li za list >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << "Politika" od ponedeljka.

On je naglasio da je za podršku kompanijama iz regiona predvidjena kreditna linija od deset milijardi dolara, uz ocenu da će glavni projekti, poput izgradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar-Boljare i pruge Beograd-Budimpešta, pospešiti razvoj i doneti korist stanovništvu.

Predsednik kineske Vlade izrazio je očekivanje da će trgovina izmedju Kine i ovog dela Evrope ove godine po prvi put biti veća od 60 milijardi dolara, i dodao da su ekonomije Kine i 16 zemalja CEEC "veoma komplementarne".

"CEEC ima industriju, nauku, tehnologiju, obrazovanje i ljudske resurse. Kina ima dobar industrijski sistem, jeftin sektor proizvodnje i solidne devizne rezerve, što bi moglo da zadovolji zahteve zemalja CEEC za infrastrukturom, trgovinom i investicijama", kazao je Li.

Kina snažno podržava proces evropskih integracija i raduje se da vidi ujedinjenu i uspešnu Evropu, rekao je još Li i istakao da njegova zemlja predlaže uspostavljanje ekspresne linije Kina-Evropa kopnom i morem, koja bi se zasnivala na železnici Beograd-Budimpešta i grčkoj luci Pirej.

Kako je kazao kineski premijer, prijateljstvo naroda Srbije i Kine potiče još iz 1950-ih godina, a u ranim danima svog reformisanja Kina je dobila mnogo korisnih saveta od bivše Jugoslavije koji su joj pomogli da izgradi socijalizam s kineskim karakteristikama.

Na pitanje koje još projekte Srbija može da očekuje, on je podsetio na projekte koji se već realizuju, kao što su Faza 1 Termoelektrane "Kostolac" i put E-763.

"Izgradili smo kineski most, a u budućnosti ćemo napraviti kineski put i kinesku elektranu, čime će se osigurati neiscrpna pokretačka snaga za razvoj kinesko-srpskih odnosa", zaključio je Li.

Samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope biće održan u Beogradu 16. i 17. decembra, pod parolom "Novi motor, nova snaga, nova platforma".

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.