Letnji skok cena stanova u Beogradu

Izvor: Politika, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnji skok cena stanova u Beogradu

Najveća prodaja nekretnina u poslednjih pet godina. – Kupuju stranci, Crnogorci i roditelji budućih studenata

Iako je leto "mrtva sezona" za nekretnine, stanovi u Beogradu su poskupeli za oko deset odsto. Stan od 50 kvadrata u novogradnji, kod Gradske bolnice na Zvezdari, u maju je tako stajao 70.000 evra, u junu isto, u julu mu je cena porasla na 72.500, a u avgustu iznosi 75.000 evra, navode u agenciji "Legat". Podaci agencija takođe govore da je najveća prodaja stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u poslednjih pet godina zabeležena upravo proteklog meseca.


Uprkos tome što nova gradilišta niču svakog dana, stanova nema dovoljno za sve, a sudeći prema našim navikama da sve radimo u poslednji čas prava gužva se tek očekuje sa dolaskom novih studenata i njihovih roditelja na početku nove školske godine.

Trgovci nekretninama su izračunali da otprilike deset kupaca dođe na jedan stan i da se zahvaljujući stambenim kreditima mnogi roditelji pre odlučuju da svom brucošu kupe stan, umesto da ga iznajme.

Crnogorci prodaju zemlju

Prema rečima Gordane Savković-Malinović, vlasnice agencije za nekretnine "Legat", potražnja za kupovinom stanova je porasla i zbog sve većeg broja stranaca, kao i naših građana iz dijaspore, koji traže nekretnine u prestonici.

– Veliki je priliv stranaca. Mnogo je i naših iz dijaspore koji traže da kupe stanove, koje će kasnije iznajmljivati. Pre nekoliko dana došao nam je klijent Englez koji želi da kupi 15 stanova da bi ih iznajmljivao. On je nagovestio da je to samo početak, jer planira da kupi i zgradu za istu namenu, a i njegovi poslovni partneri iz Engleske su zainteresovani za ulaganja u nekretnine kod nas. Ono što je zanimljivo za Engleze jeste da su informisani o kretanju cena na našem tržištu nekretnina, kako onih koje se kupuju tako i onih za iznajmljivanje. Nekretnine u Engleskoj su veoma skupe, a u Beogradu za svotu od 70.000 do 120.000 evra mogu da kupe pristojan stan, čije iznajmljivanje će im se brzo vratiti uložena sredstva. Takođe, dva Japanca, vlasnici velike firme, najavili su svoj dolazak za desetak dana, jer žele da kupe plac na dobroj lokaciji za izgradnju zgrade, u kojoj će biti stanovi od 25 do 30 metara kvadratnih, urađeni prema njihovim standardima, a iznajmljivaće ih Japancima koji dolaze da rade u našu zemlju. Računaju da im se to investicija može isplatiti za desetak godina – objašnjava Gordane Savković-Malinović.

Prema njenim rečima, od stranih državljana, za stanove u Beogradu veoma su zainteresovani i Crnogorci, koji prodaju vikendice i zemlju na primorju, a kupuju stanove u Beogradu.

– Međutim, najčešći kupci su ipak građani Srbije koji pokušavaju da iskoriste nedavno ukidanje poreza i reše stambeno pitanje. U junu smo imali mali zastoj, jer je većina čekala ukidanje poreza od pet odsto. U toku jula, u periodu najvećih vrućina, zabeležena je najveća prodaja stanova u poslednjih pet godina. Najviše je kupaca koji podižu kredite kod banaka od 50.000 do 70.000 hiljada evra i traže male stanove. Takvi stanovi se prodaju i pre nego što se izgrade, a to su, ujedno, najskuplji kvadrati koji investitorima donose duplu zaradu – istakla je Malinović.

Katarina Lazarević, iz agencije za nekretnine "Alka", kaže da je zanemarljiv broj stranaca koji pazare stanove. Kupci su uglavnom naši građani i ona smatra da pri kupovini prvog stana ne mogu da osete prednosti ukidanja poreza, pošto su investitori podigli cenu kvadrata za deset odsto.

– Od ukidanja poreza najveću korist imaće investitori, jer im je povećana potražnja omogućila da povećaju cenu kvadrata stanova u izgradnji, što je automatski podiglo cenu i drugih stanova. Svako gleda da što više izvuče za sebe. Tako, ako se u novim stanovima u kvadraturu stana računa i terasa, sada to rade i prodavci starih stanova i time povećavaju cenu. U ovom trenutku, metar kvadratni u Beogradu staje između hiljadu i tri hiljade evra, a očekuje dalji rast cena nekretnina u narednim mesecima – dodaje Katarina Lazarević.

Prema rečima agenata registrovanih agencija za izdavanje nekretnina, i potražnja stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu je tri puta veća od ponude, a cene su nerealno visoke. A kako se već početkom septembra očekuje povratak studenata i dolazak brucoša, to će se, osim na povećanu potražnju, odraziti i na rast kirije. Zato stanodavci i mogu sebi da priušte da traže koliko im treba, a ne koliko realno vredi nekretnina koju izdaju.

Najteže naći dobar mali stan

Marija iz agencije "Pro-rent", uverava da je malo dobrih stanova za izdavanje, posebno manje kvadrature, pa gazde tu situaciju vešto koriste.

– Nezamislivo je naći pristojan stan po ceni nižoj od 200 evra. U centru grada garsonjera staje od 300 do 350 evra, dok je u širem centru oko 250, a recimo kod Bogoslovije 200. Mnogo je veća ponuda prostranih stanova. Takve stanove možete da iznajmite u svakom trenutku i na kojoj god želite lokaciji, a cene se kreću od 400 do 1.500 evra, u zavisnosti od kvadrature. Najveća je muka pronaći manji stan. Stanodavci renoviraju šupe, podrume, pomoćne prostorije, nameštaj nabavljaju na otpadu i taj "luksuz" cene 200 evra. Postoji mnogo agencija koje rade na crno, pa se dešava da jedan isti stan, po povoljnoj ceni, opisan na različite načine u oglasima koriste kao mamac za novi krug naivnih članova, koji veruju da će im oni pronaći stan. Sve te i slične prevare prolaze već godinama, jer ne postoji odgovarajuća zakonska regulativa – tvrdi naša sagovornica.

Prema rečima njene koleginice Mirjane iz agencije "Bogić-rent", najatraktivnije lokacije su u centru grada, kod hale "Limes" i, u poslednje vreme, u novobeogradskim blokovima.

– Bez obzira na to što se leto smatra za mrtvu sezonu, cene stanova ne padaju, kao što se to dešavalo ranijih godina u istom periodu. Na pomenutim lokacijama, ukoliko niste spremni da izdvojite 250 evra mesečno nemate šta da tražite – napominje ona.

Gordana Bašović – Marijana Avakumović

[objavljeno: 11.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.