Leteći auto za milion evra (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Mar.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leteći auto za milion evra (VIDEO)

Leteći auto za milion evra nije supermoderna sprava, već jedan od šest primeraka "Aeroauta" (Aerocar) napravljenih u SAD pre više od 60 godina.

Auto dvosed može da razvije 100 km/h na putu i 180 km/h u vazduhu na visini do 3.600 metara. Pronalazač Molton Tejlor počeo je još 1946. godine rad na neobičnom vozilu - letelici i kada je tri godine kasnije završio prototip, bio je to prvi automobil, registrovan za vožnju po putevima, koji je mogao da leti. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Snežne vratolomije - nekad i sad (VIDEO)

SAD: Najtraženiji termin je Facebook

Lidl stiže u 20 gradova Srbije?

Letelica, sa propelerom na repu i motorom od 150 KS, na prvom probnom poletnju nije uspela da se odvoji od zemlje i tek šposle dodatnih modifikacija, u decembru 1949. godine imala je prvi let, a Tejlor se bacio u potragu za investitorima.

Da bi projekat bio uspešan bilo mu je potrebno najmanje 500 porudžbina, ali nije uspeo da ih prikupi.

Aeroauto je napravljen tako da se za 10 minuta pretvara iz auta u avion.

Tejlor je, u vreme kada se nije znalo za političku korektnost, reklamirao Aeroauto rečima da žena u bundi i sa visokim potepeticama može da ga transformiše.

Posle komercijalnog neuspeha, Tejlor je do kraja života radio na svom projektu, ali se veruje da je napravljeno samo šest primeraka. Jedan koji je na prodaju je vlasništvo kompanije "Yelllow Aviation".

Inače, šest decenija posle Aeroauta pojavilo se slično vozilo-letelica. Transition firme Terafugia košta 250.000 dolara i može da razvije istu brzinu i na zemlji i u vazduhu kao Tejlorovo "čedo".

(Novi magazin)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Platio uništeni polovnjak skoro 50.000 evra! (VIDEO)

Izvor: S media, 18.Mar.2012, 18:31

Živimo u vremenu kada se mnogo neobičnih stvari smatra umetnošću, a ponekad je dovoljno biti bogat i slavan, pa da se i najmanja žvrljotina takve ličnosti smatra za vrhunsko delo...Najnoviji primer nije nikakav kvazi-roman niti slika, već automobil, korišćen u spotu repera Kanje Vesta i Džej-Zija...Reč...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.