Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi skuplji za dinar-dva

Lekovi skuplji za dinar-dva

Dve trećine domaćih i pojedini strani lekovi od sutra poskupljuju za dinar i po do dva dinara. Ovo, drugo po redu podizanje cena lekova u ovoj godini rezultat je odluke Vlade Srbije da odobri poskupljenje od šest odsto za one lekove čija je cena 40 odsto niža nego u zemljama u okruženju.

U februaru ove godine lekovi su u Srbiji poskupeli za osam odsto, ali je i tada cena onih najjeftinijih bila niža za 40 odsto od cene istih preparata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zemljama u okruženju. Poskupljenje lekova bio je zajednički zahtev domaćih proizvođača lekova. U 'Galenici' kažu da je poskupljenje neminovno ako hoćemo da se u našoj zemlji proizvode kvalitetni lekovi.

Prema Zakonu o lekovima, farmaceutskim kućama dat je krajnji rok do 2009. godine da uvedu sistem kvaliteta na nivou evropskih standarda dobre proizvođačke prakse, bez kojih neće imati pravo da proizvode ni za domaće tržište, a za šta im je potrebno oko 200 miliona evra.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, međutim, upozoravaju na to da će se poskupljenje lekova direktno i indirektno odraziti na građane. Zbog poskupljenja lekova povećaće se i participacija za medikamente koji se nalaze na pozitivnoj listi, a koje građani delom participiraju, kažu u RZZO. U Finansijskom planu ove ustanove, za nabavku lekova ove godine izdvojeno je 15 milijardi dinara, a zbog poskupljenja će morati da bude obezbeđeno dodatnih 400 miliona, ističu u RZZO.

J. Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.