Lekarski pregled plaća poslodavac: Šta sve donosi novi Zakon o radu

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 13:08

Lekarski pregled plaća poslodavac: Šta sve donosi novi Zakon o radu

Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu je usvojen nedavno, na Međunarodni dan koji se bavi ovom tematikom.

On predviđa da će, pored ostalog - poslodavac biti u obavezi da zaposlenom plaća lekarski pregled, pišu Novosti.

Uvođenje novih mera i obaveza, kako navodi Ministarstvo za rad, za poslodavce će unaprediti postojeći sistem u cilju "sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom". Novi zakon, koji je u potpunosti usaglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa evropskim standardima, u sistem zaštite prava radnika uvodi, kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, niz novina:

Neke od novina su veća zaštita zdravlja zaposlenih propisivanjem obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima, a troškovi lekarskih pregleda padaju na teret poslodavca. Zatim, periodične obuke za bezbedan i zdrav rad zaposlenog koji radi na radnom mestu sa povećanim rizikom, kao i rukovodilaca, najkasnije u roku od jedne godine od dana prethodne obuke.

Nove zakonske mere, kako se ukazuje, propisuju uređivanje preventivnih mera za visokorizične poslove propisivanjem obaveze poslodavcu da utvrdi način za izdavanje dozvole za rad koju je dužan da obezbedi prilikom izvođenja radova na visini, u dubini, u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama.

Kako bi se obezbedila efikasnija primena zakona, menja se način nadzora da bi se ujednačilo postupanje inspektora rada i povećanje ovlašćenja inspekcije kada je u pitanju delatnost građevinarstva.

Značajna novina je i propisivanje obaveza inspektora rada da zabrani rad na gradilištu kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog, navodi Ministarstvo za rad.

Zabrana rada izriče se investitoru za celo gradilište i traje "sve dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog, a najmanje tri, odnosno 15 ili 30 dana, u zavisnosti od toga koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu".

Kazne i prekršaji

Novim zakonom pooštrena je kaznena politika. Ministarstvo za rad ukazuje da su maksimalne novčane kazne sada udvostručene, a propisana su 73 različita prekršaja zbog povreda zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lekarski pregled plaća poslodavac: Šta sve donosi novi Zakon o radu

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2023

Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu je usvojen nedavno, na Međunarodni dan koji se bavi ovom tematikom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.