Ledeni režim za Minsk

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledeni režim za Minsk

Ruski "Gasprom" prekinuće dotok gasa na Novu godinu, osim ako se Lukašenko ne predomisli

U bratskom savezu Rusa i Belorusa, Minsku su povodom Nove godine obećani hladni radijatori.

Ruski "Gasprom", prekinuće dotok gasa tačno u ponoć. Osim – ako se šef Belorusije Lukašenko ne predomisli, i ne pošalje nazad u Moskvu Vladimira Semaška, zamenika predsednika vlade, koji je u utorak odbio da potpiše ruski "gasni ultimatum".

Reč je o uslovima isporuke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gasa tokom 2007, sa "klauzulom kapitulacije", sračunatom na to da "Gasprom" preuzme u suvlasništvo "Beltransgas" – beloruski sistem lokalne distribucije.

"Gaspromov" lavirint nudi tri mogućna izlaza. Prvi je da se Belorusija greje kao i dosad, s tim da umesto 47 dolara plati 200 dolara za hiljadu kubnih metara. Drugi je da tokom četiri sledeće godine kupuje po ceni od 110 dolara (1000 m3 ), s tim da se 75 ili 80 dolara isplati "keš", a da zamena za razliku do 110 dolara bude 50 odsto "Beltransgasa".

Posle nekoliko godina preganjanja oko valorizacije gasne mreže "Gasprom" je prihvatio Lukašenkovu ideju da "Beltransgas" vredi pet milijardi dolara. (Na početku razgovora pominjali su jednu milijardu.)

Treći "izbor" je demokratski – nikome ništa. Minsk ne potpisuje, a Deda Mraz stiže s praporcima i, u 00.01 prvog januara, "ventil je zavrnut".

Ti idi, pa probaj

Čuvši "mogućnosti", Semaško je ustao od stola za pregovaranje i, verovatno već unapred bar malo naježen, požurio kući. Šef njegove države Lukašenko, poslao ga je u Moskvu sa instrukcijama da od starijeg brata traži nešto sasvim drugo – da Minsk, budući da je član Saveza Rusije i Belorusije, plaća gas koliko i Smoljensk – 54 dolara za hiljadu kubika.

Koliko je u beloruskim idejama ozbiljnog, a čime su, opet, zamislili da samo možda testiraju ozbiljnost partnera, teško je presuditi. U Minsku, vicepremijer Semaško, nije se pokazao obeshrabrenim. Ima, kaže, vremena. Pregovaraće se.

Pojedini drugi u susedstvu već su se preračunali i potpisali ili odbili. Ukrajina je potpisala uz cenu od 130 dolara za 1000 m3. (Ko se seća afere od zimus, jasno mu je da je proradio "faktor Janukovič".) Jermenija, uz 110 dolara (ali gubi vlasništvo nad gasovodom do granice Irana). Moldavija, uz pristanak na 170 dolara. Gruzija, čak i uz 237 dolara, međutim uz minimalno ugovorenu količinu. Azerbejdžanu je nuđeno za 235 dolara, ali Alijev je odbio.

"Stegnuće se", dok ne proradi Šah Deniz. Umesto gasa sagorevaće (sopstveni) mazut, ali ne pristaje na ucenu Moskve.

Gas koji mu se prodaje kao "ruski" uopšte nije ruski. "Gasprom" ga kupuje od Turkmenije i Kazahstana po ceni od 100 dolara (1000 m3). Alijev nije uveren da transport odnosi još 135 dolara preko te cene. Drugim rečima, prigovara političkoj izbirljivosti Kremlja, kada je reč o mušterijama.

Evropljani, ne plašite se

Nečim sličnim sada maše i Minsk, zahtevajući da sam kupi gas na izlaznom pragu, na turkmenskoj granici. Dakle, za 100 dolara (1000m3), a da onda Rusima plati samo tranzit, po međunarodno važećim tarifama.

Kažemo – "maše". Logično je pretpostaviti da Lukašenko dobro zna da bi ruski "kapaciteti tranzita" smesta postali nedovoljni, sa stanovišta urednosti isporuke kupljenog turkmenskog gasa Belorusiji, čim bi se pribeglo takvoj varijanti. Zato, ne bi trebalo da se iko iznenadi ako Semeško ipak skokne do Moskve, makar i u subotu.

No, šta biva ako Lukašenko odigra kartu "nesalomivog", što takođe nikog ne bi iznenadilo? Da li će, kao i u slučaju "dubokog zamrzavanja" Ukrajine, cenu platiti i Evropljani?

"Gasporom" tvrdi da se takva greška ovoga puta nikako ne bi ponovila. Sav gas za Zapad protiče cevima Jamal-Evrope, a samo trećina kroz Belorusiju, i to za snabdevanje enklave ruskog Kalinjingrada i – Poljske.

Neko sasvim pakostan komentarisao bi sada taj poslednji podatak sasvim naopako. Na primer, rečima:

"Kalinjingrad je naš, ruski. Zna da se žrtve ne broje kada se brani otadžbina. A Poljska? Ne behu li ono Poljaci kada u Helsinkiju pade 'veto' na pregovore EU i Rusije? Hm, da, da... Poljaci, Poljaci."
Petar Popović

--------------------------------------------------------------------------

Belorusija preti blokadom

MINSK – Belorusija je implicitno zapretila da bi mogla da zaustavi transport ruskog gasa ka zapadnoj Evropi kroz gasovode na svojoj teritoriji, ukoliko ruska državna kompanija "Gasprom" ne popusti u zahtevima da Minsk u 2007. plaća prirodni gas po znatno višoj ceni nego do sada. "Naš odnos je međuzavisan. Ako mi ne dobijemo ugovor o snabdevanju gasom, 'Gasprom' neće dobiti ugovor o tranzitu", izjavio je zamenik beloruskog premijera Vladimir Semaško sinoć, po povratku sa propalih pregovora u Moskvi, dodavši da je "red na 'Gasprom' da inicira nove razgovore i dođe u Minsk".
(Tanjug)

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.