Led čuva pšenicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2017, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led čuva pšenicu

U Južnobačkom okrugu zemljiste je smrzlo na dubini od 10 do 20 santimetara, a izuzetno niske temperatura se spustale do minus 12 pa čak i minus 14 stepeni celziusa.

Po rečima meteorologa, taj ledeni talas potrajaće još koji dan. Led i niske temperature dobro su došle plasticama pooranog zemljišta, međutim poljoprivredni proizvođači brinu zbog mogućnosti izmrzavanja useva.

Po rečima stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe Novi Sad mr Janka Papa pšenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su posejane do 20. oktobra i nalaze se u fazi bokorenja, pa čak i one iz kasnijih rokova setve nisu u opasnosti, i napominje da će sneg koji je pao dobro zaštititi useve, te da je jos uvek rano govoriti o eventualnom izmrzavanju.

U regionu Šumadije zbog zakasnele berbe kukuruza i ostalih okopavina, setva pšenice obavljena je van optimalnog vremenskog roka.

Na sreću, agroekološki uslovi bili su izuzetno povoljni u fazi klijanja i nicanja, tako da je pšenica ušla u zimski period sa formirana tri do četiri lista.

Iako nije u potpunoj fazi bokorenja, ova ozima strnina može da izađe iz zimskog perioda bez većeg imrzavanja i proređivanja biljnog sklopa.

Međutim,u poslednjih nekoliko dana zbog niske temperature iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac savetodavac Dobrivoje Popović ističe da u sumadijskim atarima trenutno ima od pet do petnaest santimetara snežnog pokrivača, koji doprinosi povećanju temperature zemljišta u zoni klijanja i nicanja i predstavlja odličan termoizolator, te da domaće sorte pšenice još uvek odolevaju postojećem temperaturnom minusu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.