„Lastu“ hteo i Peconi

Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lastu“ hteo i Peconi

BEOGRAD - Kompanija „Invej“ jedna je od četiri firme koje su otkupile tendersku dokumentaciju za kupovinu 64,4 odsto akcija „Laste“, što je i uslov za davanje obavezujuće ponude. Pored firme Predraga Rankovića Peconija, dokumentaciju su kupile multinacionalne kompanije „Ariva“ sa sedištem u Londonu, „Keolis“ iz Francuske i izraelski „Kavim“.

U Agenciji za privatizaciju nisu mogli da potvrde da je „Invej“ otkupio dokumentaciju, ali su dodali da je to mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << učini i firma koja ne ispunjava uslove iz javnog poziva, ali bi za učešće na tenderu morao da uđe u konzorcijum sa firmom koja zadovoljava tražene uslove. U „Inveju“ napominju da jesu pre pola godine kupili dokumentaciju, ali da se na tome završilo njihovo interesovanje za najvećeg domaćeg prevoznika u putničkom saobraćaju i da neće učestvovati na tenderu koji se završava 10. septembra.

Od igle do lokomotive

„Invej“, iza kojeg stoji Predrag Ranković Peconi, spada u kompanije sa najvećim rastom profita u Srbiji tokom poslednjih godina. Put ka uspeha počeo je sa cigaretama „monus“ da bi od dolaska DOS-a svoj biznis proširio na prehrambenu industriju, vlasnik je više firmi, dve fabrike jestivog ulja „Vital“ i „Sunce“, fabriku šporeta „Milan Blagojević“, pančevačku Industriju hleba, fabriku deterdženata i sapuna „Albus“, proizvodi i pića „Rubin“. Ranković je vlasnik i nekoliko kafana u okviru preduzeća „Stari grad“, a ima i udeo u luci Pančevo.

Tender za prodaju većinskog paketa akcija „Laste“raspisan je još 18. novembra, ali je četiri puta produžavan rok za obavezujuće ponude. Prvi je bio 8. februar, pa 7. marta, zatim u aprilu, a potom u junu da bi kao konačan bio određen 10. septembar. Kako je ranije objašnjeno u resornom ministarstvu, do prolongiranja je došlo na zahtev zainteresovanih kompanija koje su dokumentaciju otkupile pre nekoliko meseci i želele su da sačekaju objavu poslovnih rezultata „Laste“ za 2007. godinu, kao i ishod parlamentarnih izbora u Srbiji.

Novi vlasnik „Laste“ mora da bude prevoznik sa najmanje 250 autobusa koji je 2006. godine imao prihod od bar 150 miliona evra. „Lasta“ je privatizovana po ranijem zakonu, pa se na prodaju nudi 986.107 akcija koje prodaje Republika Srbija, Akcijski i PIO fond. Preostale akcije, kojih je inače 1.530.960 komada su u vlasništvu radnika i penzionera, dok su manji deo na berzi otkupljivale brokerske kuće i pojedine firme. „Lasta“ ima lizu 800 autobusa, a pored lokalnih linija i u međugradskom saobraćaju, održava i linije ka inostranstvu. Imovina tog preduzeća procenjuje se na oko 100 miliona evra, a novi vlasnik će uz cenu za akcije morati i da u naredne četiri godine uloži u vozni park i linije „Laste“ 40 miliona evra.

Izraelski „Kavim“ je već prisutan u Srbiji, vlasnik je „Jedinstva“ iz Vranja, „Sandžaktransa“ i „Autoprevoza“ iz Čačka. Ta kompanija ima udeo i u izraelskom proizvođaču autobusa „Merkavim“. „Ariva“ i „Keolis“ su multinacionalne kompanije sa oko 30.000 zaposlenih, posluju u više zemalja, a prevoz obavljaju sa preko 20.000 autobusa.

Jadna Vam majka radnici i putnici ako se njemu proda "Lasta". Kad bi narod i vlast hteli imalo bi mnogo toga da se napiše, o "sreći " u njegovim firmama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.