Lakši put do kredita zbog poreske prijave

Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši put do kredita zbog poreske prijave

Osim podataka o kreditnoj sposobnosti, banke će ubuduće uzimati u obzir i visinu oporezivog godišnjeg prihoda građana, koje će im dostavljati Poreska uprava.



- Narodna banka Srbije započela je saradnju s Poreskom upravom kako bi se podigao stepen pouzdanosti podataka o visini redovnih mesečnih prihoda građana koje poslovne banke koriste prilikom odobravanja kreditnih zahteva klijenata. Banke će u svakom trenutku na osnovu dobijene saglasnosti od klijenata moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da provere stanje oporezivog godišnjeg prihoda klijenata - ističe Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije. Predviđeno je i da klijent, svake godine, ukoliko to banka od njega bude tražila, dostavlja potvrdu o visini plaćenog poreza za prethodnu godinu. Ta potvrda se inače redovno dobija od poslodavca do 31. januara. Preciznih podataka o tome kada će Poreska uprava dostavljati ove podatke još nema, jer je sve u fazi dogovaranja. Po rečima dr Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, ova usluga se neće naknadno naplaćivati, već će biti deo izveštaja Kreditnog biroa.

Inače, do sada su građani davali pismenu saglasnost da banka može da koristi izveštaj Kreditnog biroa o njegovoj kreditnoj istoriji. Ti podaci su, inače, tajna informacija.

Naravno, svako od nas ima slobodu da ne da odobrenje da se koriste podaci o sopstvenom bonitetu, ali se tada drastično umanjuju šanse da se dobije željena bankarska usluga. Banke takve klijente u startu odbijaju, jer smatraju da nešto kriju, odnosno da su „rizični", pa kreditna procedura zapravo ne može ni da počne.

Najjeftinije za žirante

Bazu Kreditnog biroa čine podaci koje im pružaju banke, lizing kuće, osiguravajući zavodi, svi državni fondovi (Fond za razvoj, Garancijski fond...), kao i neki nebankarski fondovi (mobilni operateri). Biro raspolaže podacima o bonitetu za više od pet miliona građana i oko 500.000 preduzeća i preduzetnika, i oni se dnevno ažuriraju. Najjeftinija cena izveštaja je za žirante 60 dinara, dok za građane ona iznosi 205-270 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.