Izvor: B92, 03.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakićević: kamate su visoke

Beograd -- Vest da je Londonski klub otpisao 62 odsto duga Srbiji obradovala je predstavnike vlasti, ali i ekonomske analitičare.

Ekonomisti kažu da posebno raduje to što je reč o dugu koji su otpisale inostrane poslovne banke, koje se, budući da je reč o privatnom kapitalu, veoma retko odlučuju na takav potez. "To će srpskoj privredi omogućiti pristup na svetsko finansijsko tržište, odnosno, srpska preduzeća će moći da uzimaju kredite od banaka", rekao je Mijat Lakićević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Među ekonomistima ima, međutim, i onih koji smatraju da su pregovarači mogli da izdejstvuju i niže kamate za ostatak duga koji treba vratiti inostranim poslovnim bankama. "Tačno je da je visok otpis duga, otpisano je oko 62 odsto, ali mi se čini da su kamate visoke. One su 3,75 odsto za ovih prvih pet godina ovog grejs perioda, gde se otplaćuje samo kamata a ne i glavnica, a posle se penju na 6,75 odsto, što mi se čini da je visoko. Mislim da je u nekim ranijim pregovorima bilo i nekih prilika da se postignu i povoljniji uslovi, pominjala se kamata 2,5 i 4,5 odsto", rekao je Lakićević u izjavi za B92.

Podsetimo, potpisani aranžman sa Londonskim klubom, koji tek treba da ratifikuje Skupština Srbije, pre svega treba da omogući znatan pad kamata, kako za građane, tako i za firme kada se zadužuju kod banaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.