Izvor: Blic, 19.Jun.2017, 16:26

Lajtl: PKS velika podrška privredi

Lajtl: PKS velika podrška privredi

- Privredna komora Srbije (PKS) je odličan primer uspešne modernizacije komorskog sistema i zahvaljujući velikom poslu koji su predsednik Marko Čadež i njegov tim uradili u protekle dve godine srpska komora je postala uspešna i uticajna poslovna organizacija, a srpski privrednici dobili su podrsku i usluge kakve imaju i njihove kolege u razvijenijim ekonomijama - izjavio je danas predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Lajtl je posle razgovora sa Čadežom, u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjugu, naveo uspešne aktivnosti PKS na zakonodavnom planu koje su rezultirale usvojenim inicijativama privrednika, digitalizaciju komorskih servisa, rad na uvođenju dualnog obrazovanja koje mladima otvara poslovne šanse, i podršku izvozu i promociji srspkih kompanija i proizvoda u svetu.

To, kako je ocenio, otvara odlične perspektive za srpsku privredu.

- „Znamo da ljudi u Srbiji to sami moraju da obave i ponosni smo što oni to dobro rade. Ponosni smo i što smo našim iskustvom mogli da pomognemo i pratimo PKS jedan deo puta -, ocenio je Lajtl.

Na pitanje šta PKS, po uzoru na Privrednu komoru Austrije, može da učini kako bi Srbiju učinila izvozno orjentisanom, srpsku privredu još bolje umrežila sa međunarodnom poslovnom zajednicom i još bolje pozicionirala na inostranom tržžištu, Lajtl je je konstatovao da je PKS na dobrom putu.

- „PKS je aktivna u Evropi, prisutna u Ssangaju, Dubaiju, u mnogim drugim tačkama sveta. Preduzeti toliko koraka u tako kratkom roku veliki je uspeh. Austrijanci su taj posao počeli posle Drugog svetskog rata, a danas naša spoljnotrgovinska mreža ima 110 tačaka u svetu. Uvereni smo da će Srbija to uspeti da uradi mnogo brže od Austrije i da će u tome biti uspešna -, izjavio je Lajtl.

Odgovarajući na pitanje o budućoj saradnji privrednih komora Austrije i Srbije, kako će autrijska komora pomoći PKS da bude još snažnija i uticajna Lajtl je rekao da je PKS već danas veoma važna i na kursu je modernizacije internacionalizacije, novih tehnologija, unapređenja obrazovanja i kvalifikacija mladih ljudi.

„- To su sve važne stvari koje moraju da rade komore, da bi pomogle politici da ostvari ciljeve, da građanima i zemlji bude bolje. Više posla, bolje obrazovanje, bolje kvalifikacije, to to donosi i bolja primanja, a kada je više zaposlenih i veće plate, a onda država ubira više poreza. Sve je to povezano - naglasio je on.

Dalje korake u reformi i modernizaciji, po Lajtlu, PKS mora sama da definise, jer ona bolje zna šta je Srbiji potrebno.

- „Mi ćemo rado preneti naša iskustva u oblasti obrazovanja, osnivanja firmi, digitalizaciji i internacionalizaciji, ali i mi možemo dosta da naučimo od Srbije“ - zaključio je Lajtl.

Predsednik PKS Čadež izrazio je posebnu zahvalnost predsedniku Privredne komore Austrije na podršci koju austrijska komora od samog početka pruža reorganizaciji komorskog sistema Srbije - od uspostavljanja novog zakonodavnog okvira, preko interne reorganizacije, do jačanja kapaciteta naše komore da postane istinska podrška i servis privrede.

- „Danas smo razgovarali o budućim aktivnostima, potrebi da se još bolje povežemo kao komore, da našu saradnju dodatno institucionalizujemo osnivanjem zajedničkog poslovnog saveta. U Austriji postoji oko 20.000 preduzeća, čiji su vlasnici državljani Srbije. Cilj nam je da podržimo njihove projekte u Austriji i Srbiji, da PKS i Komora Ausrtije pomognu u realizaciji zajedničkih projekata. Razgovarali smo i o aktivnostima u narednom periodu, o definisanju i kreiranju novih usluga za privredu, posebno u oblasti digitalizacije, dualnog obrazovanja i regionalne saradnje -, rekao je Čadež.

Podsetio je da je Komorski investicioni forum (KIF), koji okuplja šest komora Zapadnog Balkana i komore Slovenije i Hrvatske, formiran, pre dve godine, upravo u Beču i najavio osnivanje sekretarijata KIF-a u Trstu.

Dvojica predsednika su na kraju današnjeg sastanka razmenili prigodne poklone.

Predsednik PKS austrijskom kolegi poklonio je kutiju sa proiozvodima srpske privrede, od domaće rakije do čokolade, a na dar od predsednika Lajtla dobio specijalno austrijsko vino koje nosi naziv po Julijusu Rabu, osnivaču Privredne komore Austrije.

Nastavak na Blic...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Lajtl: Privredna komora Srbije je velika podrška privredi

Lajtl: Privredna komora Srbije je velika podrška privredi

Izvor: Blic, 19.Jun.2017

- Privredna komora Srbije (PKS) je odličan primer uspešne modernizacije komorskog sistema i zahvaljujući velikom poslu koji su predsednik Marko Čadež i njegov tim uradili u protekle dve godine srpska komora je postala uspešna i uticajna poslovna organizacija, a srpski privrednici dobili su podršku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.