Lagard: Usporavanje Kine nije katastrofa po svetsku privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagard: Usporavanje Kine nije katastrofa po svetsku privredu

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je danas da usporavanje privrede u Kini neće izazvati katastrofu po globalnu ekonomiju i da su potresi koji pogađaju finansijska tržišta "vrlo normalna pojava".

Lagardova je govorila poslednjeg dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom centru Davosu, gde su ovonedeljne vesti o smanjenju rasta u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji sveta, unele strah među učesnike skupa iz redova globalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansijske elite, prenosi francuska agencija AFP.

"Ne suočavamo se sa tvrdim prizemljenjem... Svedoci smo evolucije, velike tranzicije koja će biti truckava...Moramo da se naviknemo na to, jer to je vrlo normalan i pravi način da se zapravo krene ka održivijem i kvalitetnijem rastu kome se svi nadamo", rekla je ona.

Kineska vlada je objavila ove nedelje da je njena ekonomija porasla za 6,9 odsto u 2015. godini, što je najsporiji tempo u poslednjih četvrt veka.

Zabrinutost zbog slabljenja kineske privrede je, kako navodi AFP, posejala strah širom svetskih tržišta uz sunovrat cena akcija od 1. januara, koje su pogođene i niskim cenama nafte, pošto prezasićena ponuda destabilizuje krhke zemlje proizvođače energije.

"Ono što se dešava na planeti je jednostavno najgori početak godine koji je ikada zabeležen na finansijskim tržištima, jednostavno je tako", izjavio je francuski bankar Tiđan Tiam, predsednik Uprave Kredi Suis banke.

"Tržište je vrlo zabrinut zbog Kine, naravno. Strahuju od pada u globalnu recesiju", rekao je on.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn, koji se, kako prenosi francuska agencija, suočio i sa pitanjima o potencijalnom izglasavanju izlaska Britanije iz Evropske unije, rekao je da je Kina bacila u zasenak skup u Davosu.

"Svet nije bio baš uspešan prethodnih vekova u prilagođavanju rastućim silama i to je često vodilo nesrećnim ishodima", kazao je Ozborn, dodajući da smatra da je "u našem najvećem interesu da Kina uđe u multilateralne svetske institucije", navodi AFP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lagard: Usporavanje Kine nije katastrofa po svjetsku privredu

Izvor: Capital.ba, 23.Jan.2016

DAVOS, Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocijenila je danas da usporavanje privrede u Kini neće izazvati katastrofu po globalnu ekonomiju i da su potresi koji pogađaju finansijska tržišta „vrlo normalna pojava“. Lagardova je govorila posljednjeg dana održavanja Svjetskog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.