Izvor: Banke.Online.rs, 04.Jun.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Zabrinjava brzina rasta javnog duga Srbije

Za sada ne postoji opasnost da do 2012. bude ugrožena sposobnost države da otplaćuje svoj dug, ali postoji zabrinutost da bi, ukoliko ne bude promenjena dosadašnja fiskalna politika, zemlja u budućnosti mogla da ode u tom pravcu, ocenili su ekonomisti. Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miroljub Labus ocenio je da do kraja godine ne postoji opasnost od nemogućnosti otplate javnog duga, ali da će vlada imati probleme da pozajmi novac da otplati sve kredite koji će dospeti, da će kamatne stope biti visoke, i da će to za sledeću godinu biti problem za budžet. Labus, koji je bio potpredsednik vlade Srbije u periodu 2004-2006, ukazao je takođe na veliki uticaj rasta kursa na javni dug Srbije pošto je on "mahom u stranoj valuti, a država naplaćuje poreze i takse u dinarima, što znači mora da više naplati u dinarima da bi otplatila istu sumu stranog duga, tako da ova depresijacija dinara neće da "pomogne" otplati stranog duga".

Nastavak na Banke.Online.rs...






Povezane vesti

Miroljub Labus: Vlada će imati probleme da pozajmi novac

Izvor: GdeInvestirati.com, 04.Jun.2012

Ekonomista Miroljub Labus tvrdi da će Srbija moći da otplaćuje javni dug do kraja godine, ali da će sledeće godine to biti problem. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.