Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Studije ne padaju s neba

Beograd -- Najveći rezultat jednogodišnjeg rada vlade jeste Studija o izvodljivosti koja sledi za dve nedelje kaže Miroljub Labus.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus objašnjava da je Srbija promenila politiku u četiri ključne oblasti, kako bi ispunila teške uslove koje je postavila Evropska unija. Manjinska vlada je uspela da postigne političku stabilnost, harmonizovala je ekonomske odnose sa Crnom Gorom, obnovila poverenje između Brisela i Beograda i sprovodi dogovorenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnju sa Tribunalom u Hagu.

"Taj veliki korak ka Evropi, formalno će se završiti dobijanjem pozitivne Studije o izvodljivosti. Ta studija neće da padne sa neba, nego smo morali ozbilno da promenimo politiku, da imamo rezultate u toj novoj politici i na osnovu toga da se kvalifikujemo da dobijemo pozitivnu Studiju".

Labus je naveo da je potrebno još usvojiti ili promeniti 44 zakona kako bi se zakonodavstvo u Srbiji prilagodilo evropskim standardima.

Sami investitori, prema rezultatima istraživanja Svetske banke, kažu da nije dovoljno samo usvojiti zakone već ih i sprovoditi: "Neke stvari su već urađene, kao što je novi zakon o registraciji privrednih subjekata, zakon o privrednim društvima, zakon o stečaju i sada predstoji bolniji period u kojem treba da se stvore institucije koje će da ih sprovode", kaže Branko Radulović iz Svetske banke.

Predstavnici Svetske banke naveli su da se kasni u restrukturiranju javnih preduzeća i da je loše to što se umesto u investicije, novac od subvencija troši na zarade: "Ove godine moramo ozbiljno početi, makar prvi korak, ali niko nema iluzije da taj prvi korak može da se završi za godinu dana. U jednoj Mađarskoj je trajao deset godina. Prema tome, to jeste jedan proces, ali mi ove godine moramo definitivno da uđemo u njega i mislim da je Svetska banka značajna za ovaj proces, ali postoji i privatni sektor koji je takođe partner, i moraćemo da razmišljamo o privatizaciji naših javnih preduzeća", kaže Labus.

Prema Labusovim rečima krajem marta trebalo bi da bude potpisan ugovor o tekstilu sa Evropkom Unijiom, što je još jedan dokaz da je vraćeno poverenje između Brisela i Beograda

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.