Labus: Podstaći izvoz industrijskom politikom

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Podstaći izvoz industrijskom politikom

Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio je danas profesor Univerziteta u Beogradu Miroljub Labus.

- Pad ponude deviza, a ne povećana tražnja za njima glavni je razlog poremećaja na deviznom tržištu - objasnio je Labus i ocenio da intervencija Narodne banke Srbije nije dovoljna za stabilizaciju kursa.

On smatra i da su osnovni faktori slabljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara mali izvoz i mali priliv kapitala.

- Ukoliko se nastavi aktuelna ekonomska i monetarna politika, srpsku privredu u naredne tri godine očekuje trend opadanja BDP-a, kao i suviše visoke kamatne stope - rekao je Labus na skupu Komore italijansko-srpskih privrednika u Beogradu.

On procenjuje da u naredne tri godine neće biti jačanja kursa, kao i da će realna kamatna stopa da oscilira oko pet odsto, što je, prema njegovom mišljenju, visoko i ne doprinosi oporavku privrede.

Tokom ove godine može se očekivati rast BDP-a od plus 0,4 odsto do plus-minus 1 odsto, što je, kako smatra, suviše nisko.

Labus je kazao i da je inflacija u aprilu relativno niska i iznosi 2,7 odsto što je u skladu sa prilikama u evrozoni.

- Kada je reč o deficitu platnog bilansa, on je veći za 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kazao je Labus.

Prema njegovim rečima, može se očekivati porast PDV-a od dva odsto zbog fiskalnog deficita što će doneti jedan do 1,5 odsto prihoda u odnosu na BDP.

Povezane vesti: Dinar sutra ponovo slabi, kurs evra 116,20 Evro danas 116,0455 dinara Evro premašio 116 dinara Dinar danas usporava pad na 0,1 odsto Usporen pad dinara intervencijom NBS, kurs evra sutra 115,86

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Labus: Izvoz podstaći industrijskom politikom

Izvor: Akter, 29.Maj.2012

Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio je profesor Univerziteta u Beogradu Miroljub Labus

Nastavak na Akter...

Labus: Podstaći izvoz industrijskom politikom

Izvor: EMportal, 30.Maj.2012, 10:52

Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz, što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio ekonomista Miroljub Labus.

Nastavak na EMportal...

Labus: Podstaći izvoz industrijskom politikom

Izvor: Banke.Online.rs, 30.Maj.2012

Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio je danas profesor Univerziteta u Beogradu Miroljub Labus. - Pad ponude deviza, a ne povećana tražnja za njima glavni je razlog poremećaja...

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.