Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: "Nije bilo pritisaka"

Beograd -- Miroljub Labus kaže da nije vršio pritisak na Komisiju za hartije od vrednosti tokom privatizacije Knjaza Miloša.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus je pred članovima Anketnog odbora republičkog parlamenta, čiji je zadatak da ispita da li je bilo kršenja zakona tokom privatizacije Knjaza Miloša, rekao da su posledice poništavanja prvog kruga privatizacije višestruke, naročito po ugled države.

Miroljub Labus je rekao da je u tom procesu od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početka bilo nepravilnosti. Labus je odbacio spekulacije da je on na bilo koji način protežirao kompaniju Danon i Vlade Divca tokom nadmetanja za vlasništvo nad deonicama Knjaza. "Moja nemera je bila da se zaštite svi učesnici u postupku preuzimanja akcija 'Knjaza Miloša' i da se ceo proces obavi po zakonu", naveo je Labus.

Labus je negirao i optužbe da je pokušao da utiče na članove Komisije za hartije od vrednosti da ponište svoju odluku o diskvalifikaciji zaintersovanih ponuđaca, okupljenih pod firmom Apurna. Potpredsednik Vlade kaže da u ključnim danima pred završetak prvog kruga nije bio u kontaktu sa predsednikom komisije Milkom Štimcem i da je za odluku o diskvalifikaciji od Štimca saznao sa 5 sati zakašnjenja.

"I znam da sam ga pitao: 'Da li ste vi u Komisiji svesni koje su posledice?!' I tako se završio razgovor. I posle kada sam razmišljao, mi ništa nismo govorili o rešenju. I meni sada pada na pamet zašto rešenje nije potpisano od devet ili od deset sati do 3. Jer, ako je Labus intervenisao, ako kažete svi 'Labus intervenisao', pa on od 10 do 3 nije znao, zašto niste potpisali rešenje ako je sve u redu!", rekao je potpredsednik Vlade.

On je objasnio da Vlada Srbije nije imala ovlašćenja da reaguje na nepravilnosti u prvom krugu otkupa akcija jer se radilo samo o prodaji akcija malih akcionara. "U drugom krugu, kad se prodavao i udeo državnog vlasništva od oko 42 odsto u 'Knjazu Milošu', vlada se umešala i sa punim pravom zahtevala da republičko tužilaštvo proveri da li je odluka Komisije za hartije od vrednosti o diskvalifikaciji jednog od učesnika, kompanije 'Apurna', imala za to pravni osnov", rekao je Labus.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da nije postojao pravni osnov za takvu odluku, što je Komisija i potvrdila poništavajući tu svoju odluku rešenjem da se produži rok za sve učenike u postupku preuzimanja akcija "Knjaza Miloša".

Labus je ocenio i da su u drugom krugu svi potencijalni kupci dobili istu šansu ali i da će događaji iz prvog kruga ostaviti dalekosežne posledice po ugled države. "I verujte, slučaj Danon prevazilazi finansijske posledice i mi ćemo morati dugo da radimo da te diplomatske posledice eliminišemo. Što se tiče investitora, zavisi kako kod koga", rekao je Labus.

Labus je rekao da je 7. oktobra u svom stanu razgovarao sa zamenikom predsednika "Danona" Žakom Vinsentom, zbog toga što je tog dana bio bolestan, i da je to bio diplomatski sastanak od velike važnosti za državu, o kojem je obavestio premijera Vojislava Koštunicu. Predstavnici investicionog fonda FPP Balkan limitid, koji je bio jedan od zainteresovanih kupaca, takođe su, kako je dodao Labus, tražili da razgovaraju sa njim, ali su odustali od tog sastanka.

Labus je ponoćnu sednicu Vlade, posle poništavanja prvog kruga privatizacije, objasnio procenom da bi Vlada bila oborena ukoliko bi izostala njihova reakcija na zaključke Komisije.

Državne akcije "Knjaza" na berzi

Prodaja prvog paketa akcija "Knjaza Miloša", koje su u vlasništvu države, počela je u sredu. Međutim, ta akcija trebalo je da pošne pre dva dana, kako je bilo najavljeno. Srđan Muškatirović, predstavnik "FPP Balkan Limitida", većinskog vlasnika aranđelovačke fabrike vode, rekao je za B92 da je akcije kupio fond, čija sredstva kontroliše "Salford", po ceni od 18.000 dinara po akciji, kako je i bilo dogovoreno između ove dve firme.

Od 41 odsto koliko je u rukama države, na Beogradskoj berzi se danas našlo pet odsto akcija i sve su prodate, jer je kako kažu, na berzi potražnja bila veća od ponude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.