LUKA SOLUN ULAŽE U NOVE TERMINALE: Saradnja sa Srbijom nije samo ekonomsko pitanje, već i tradicija

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUKA SOLUN ULAŽE U NOVE TERMINALE: ''Saradnja sa Srbijom nije samo ekonomsko pitanje, već i tradicija''

U Beogradu su za dolazak Srba spremnost pokazali iz Luke Solun.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da Luka Bar interesuje investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok su u Beogradu za dolazak Srba spremnost pokazali iz Luke Solun.

Đukanović je "ponudio" Bar tokom prve zvanične posete UAE i dodao da je Luka Bar važan infrastrukturni objekat koji treba da omogući dinamičan razvoj i kvalitetniju vezu Crne Gore sa svetom.

Đukanović >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je dodao da je ekonomska saradnja sa UAE bazirana na vrlo snažnim investicionim aktivnostima kompanija iz Emirata u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, u oblasti turizma, pored pozitivnog iskustva u Porto Montenegru i Porto Novom, postoji nekoliko interesantnih lokacija i na moru i na planinama, gde investitori iz Emirata žele da učestvuju.

- Proizvodnja hrane je imperativ budućeg razvoja Crne Gore. Svaki novi hotel je potrošač hrane i za nas je pitanje da li ćemo tu potrošnju zadovoljavati samo uvozeći hranu ili ćemo nešto učiniti da dodatno iskoristimo neiskorišćene poljoprivredne površine u Crnoj Gori i proizvedemo dovoljno hrane i pospešimo izvoz - rekao je Đukanović.

Nedaleko od Crne Gore, u Beogradu istovremeno gostuju čelnici Luke Solun, koji su sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zoranom Mihajlović, razgovarali u okviru posete predstavnika Grčko-srpske privredne komore.

Predsednik Luke Solun, Sotiris Teofanis, upoznao je ministarku sa planovima razvoja solunske luke, ali i mogućnostima ulaganja luke Solun u nove terminale koji bi bili u Srbiji i u regionu.

Naglasio je da je za luku Solun saradnja sa Srbijom ne samo ekonomsko pitanje, već i pitanje tradicije.

- Novim investicijama želimo da obezbedimo pristup najvećih prevoznika luci Solun kako bismo bili regionalni transportni centar. Takođe, želimo da investiramo u Srbiju u takozvane 'suve luke', odnosno kontejnerske terminale koji bi zapravo bili kapije solunske luke u regionu - istakao je Teofanis.

- Srbija je središte i nezaobilazni deo transportne i saobraćajne mreže jugoistočne Evrope i svaki vid saradnje u ovoj oblasti za nas je od velikog interesa. Želimo saradnju sa lukom Solun, sa kojom smo kroz istoriju imali jako dobre odnose i želimo da naše kompanije što više koriste ovaj vid transporta - istakla je Mihajlović.

Na sastaku je dogovoreno da se što pre formira posebna grupa za saradnju između Ministarstva i Grčko-srpske privredne komore, koja bi odredila konkretne planove i projekte zajedničke saradnje.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.