LOŠE VESTI OD EVROPSKE CENTRALNE BANKE: Preti nam ekonomska KRIZA poput one iz 2008. godine?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 17:50

LOŠE VESTI OD EVROPSKE CENTRALNE BANKE: Preti nam ekonomska KRIZA poput one iz 2008. godine?!

Velike banke imaju velike probleme.

Taman smo se malo opustili uz daške pozitivnih vesti iz EU, pogotovo Nemačke u kojoj sada ima malo više optimizma za biznis u narednih šest meseci, ali i izjava iz Međunarodnog monetarnog fonda koji je potvrdio da smo ipak došli na "meko prizemljenje" postkovid krize, kada stižu upozorenja iz Evropske centralne banke (ECB).

Centralna banka evrozone upozorava da se kod nekih velikih zajmodavaca pokazuju naznake problema u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imovini i poziva na oprez u bankama.

Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati – smatra profesorka Klaudija Marija Buh, zamenik predsednika Bundesbanke i u tom svojstvu i u širem sastavu Upravnog saveta ECB, a prema prema tekstu govora koji će održati na skupu u Kući evra u Briselu, prenosi SeeBiz.

Već ovo pominjanje trebalo bi da podigne kosu na glavi i bankarima ali i svima ostalima, jer sećanje na globalnu finansijsku krizu je još sveže a Buh ukazuje na sličan koren problema – imovinom vezanom za sektor nekretnina – koji je bio glavni u vreme kolapsa 2008-09. godine. Tada je kolaps tržišta nekretnina pokrenuo svetsku finansijsku lavinu.

Do kraja 2022. udeo nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom niovu. Međutim, napominje Bah, u poslednje vreme supervizija kreditnih rizika usredočila se na “osetljive sektore” poput sektora komercijalnih nekretnina koji beleži probleme zbog visokih troškova finansiranja i troškova gradnje.

– Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udeo kredita kod gubitaških kompanije na čak 26 odsto - izračunao je ECB u izveštaju objavljenom krajem prošle godine.

– Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog "pojačala" – upozoreno je tada.

Banke su danas “bolje kapitalizovane i otpornije no što su bile pre 10 godina, kada je osnovana bankovna unija, ali nema mesta opuštanju. Strukturalne promene u realnoj privredni, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka, objasnila je Buh, čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u evrozoni.

– Donedavni rast kamatnih stopa doneo je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture – naglasila je Buh.

Iz Narodne banke Srbije povremeno obaveštavaju javnost o adekvatno kapitalnoj rezervi banaka u Srbiji mnogo većoj nego što su to evropski i svetski standardi a iz Udruženja banaka Srbije da nema problema ni sa otplatama uzetih kredita jer je učešće obima kredita u ukupnom obimu na nivou od 2,8% u januaru, dok je u decembru bilo 2,7% a januara 2023. godine 2,9%. Neke posebne probleme za Srbiju trenutno ne vide ni u rejting agencija "Fič", koja je početko februara potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou "BB+" (uz stabilne izglede), što je na korak do investicionog rejtinga (BBB-).

Srbija Danas/Seebiz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.