LIDER U EVROPI: Galens invest kompanija koja raste i gradi moderno i funkcionalno

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2021, 13:41

LIDER U EVROPI: "Galens invest" kompanija koja raste i gradi moderno i funkcionalno

Kompanija "Galens" jedna je od vodećih građevinskih firmi trenutno, posebno u Novom Sadu, ali njihove velelepne građevine, stambeni i poslovni prostori su širom Srbije.

Kompanija "Galens" postoji od 2005. godine, dok je "Galens invest" osnovan 2011. i čini ga mlad tim iskusnih profesionalaca u građevinskoj industriji i investicijama.

U javnosti ima dosta spekulacija o načinu na koji ta kompanija dobija poslove i šta sve namerava da gradi. Jedna od takvih su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i razna reagovanja na odluku Skupština grada Novog Sada koja je pred kraj prošle godine usvojila odluku kojom se menja regulacioni plan dela centra grada. U javnosti se opet povela polemika o tome da se urbanistički planovi grada "kroje" po meri jednog investitora.

- Smatram da su to obične glasine i običan pokušaj obmanjivanja javnosti - objašnjava osnivač i suvlasnik Aleksandar Galić.

- Inače, te "izmene planova" su uobičajene aktivnosti u stanogradnji – to su radili i rade na desetine investitora i vlasnika parcela kod gotovo svih većih i komplikovanijih objekata i parcela. To se radilo kako 2000. godine i 2007, tako i 2020. I sve to su proverljive činjenice. Što se tiče konkretnog regulacionog plana kojim se omogućava gradnja višespratnice, on je usvojen nekoliko godina pre nego što je kompanija "Galens invest" kupila akcije "Dnevnika" AD. S obzirom na to da je prilikom njegove izrade došlo do nekoliko grešaka u parcelaciji, odnosno, neplanski je spojena parcela od oko 100 kvadrata koja se naslanja na "Dnevnikovu" parcelu od oko 6.000 kvadratnih metara, poslednjom izmenom plana urađena su urbanistička razgraničenja parcela, ali i usklađivanje visine objekta koji je planiran prethodnim planom s postojećom zgradom "Dnevnika", koja će biti potpuno rekonstruisana. Tražili smo izgradnju tri podzemne etaže garaža, što je u duhu gradnje naše kompanije jer mi kreiramo koncept humanog i pristupačnog stanovanja. To znači da kupci naših stanova nemaju problem s kojim se suočavaju stanovnici Detelinare i Grbavice, gde je ranije građeno bez obaveze investitora da obezbedi parking-mesta za kupce stanova. Zato je u gradu i eskalirao problem parkiranja. Ponavljam, naši kupci ga nemaju. I na lokaciji "Dnevnika" smo tražili saglasnost za izgradnju dodatnih parking-mesta koja su neophodna i za budući objekat, koji je, podsećam, planiran mnogo pre nego što smo mi kupili "Dnevnik" AD. Prethodnim planom bilo je predviđeno da taj novi objekat bude isključivo stambeni, a izmenama plana promenjeno je u poslovno-stambeni kompleks.

Potpuno ćemo rekonstruisati zgradu "Dnevnika", što podrazumeva zamenu svih instalacija jer su postojeće veoma loše, prilagođavanje novim protivprožarnim zahtevima, izmene u delu fasade da bi bio energetski efikasan.

Naravno, kaže Galić, nisu tačne ni spekulacije o tome da će zgrada "Dnevnika", koja je jedan od simbola Novog Sada, biti srušena.

– Ne! O tome nikada nije bilo reči. U građevinskom smislu, objekat je potpuno nefunkcionalan, između ostalog i zbog nemogućnosti parkiranja. Potpuno ćemo ga rekonstruisati, što podrazumeva zamenu svih instalacija jer su postojeće jako loše, prilagođavanje novim protivprožarnim zahtevima, izmene u delu fasade da bi bio energetski efikasan... Svi zaposleni koji budu koristili taj prostor imaće funkcionalnu i modernu zgradu. A već postoji interesovanje nekoliko velikih IT kompanija koje su zainteresovane za zakup prostora.

Galić kaže da će projekat biti vrlo brzo predstavljen javnosti.

– Naša kompanija sarađuje s mnogim renomiranim arhitektama i inženjerima iz brojnih projektnih biroa, i imamo najbolje reference kada su u pitanju, kako arhitektonska rešenja, tako i kvalitet gradnje. Fotografije projekta „Dnevnika” koje su se pojavile na nekim portalima su verovatno rešenja drugih investitora koji su bili zainteresovani, ali na kraju odustali zbog komplikovanih imovinskopravnih odnosa, otkupa akcija i obezbeđivanja finansijskih resursa za privatizaciju kompanije "Dnevni'' – navodi on.

Novi Sad veliko gradilište

– Opšte je poznato u investicionom građevinskom poslu, posebno kod velikih projekata, da se rade urbanistička "sređivanja" parcela. Ponavljam, za svaki značajniji i veći objekat koji je građen u Novom Sadu prethodnih 20 godina, radile su se izmene planova. U ovom trenutku na desetine investitora to radi. Ako me pitate kako komentarišem politiku razvoja grada Novog Sada, pa pogledajte i sami ko je sve prethodnih godina došao na ovo tržište, poput jednog "Kontinentala", i koliko ima velikih gradilišta. Što se kaže u narodu – jače je delo nego beseda.

Komentarišući povezivanja ''Galens investa'' s projektom "Novi Sad na vodi", Galić ističe da takav projekat postoji samo u imaginarijumu određenog kruga ljudi koji imaju neki lični interes da prave politički proces.

– Jedino tačno je da je naša kompanija 2017. godine postala vlasnik "Bodogradilišta Novi Sad" d. o. o. Posle nekoliko neuspešnih privatizacija, već ugašeno preduzeće, koje se nalazi na parceli od oko čeitri hektara, kupili smo od firme "Navy Invest" d. o. o. iz Beograda. Ko poznaje Novi Sad, zna da to nije ni Šodroš, ni Kamenička ada. Pojedinci pokušavaju da obmanu građane Novog Sada iznošenjem neistina na račun naše kompanije i navodne gradnje na Šodrošu i Kameničkoj adi. Kao neko ko je osnovao firmu još davne 2005. godine, odgovorno tvrdim da je naša kompanija od samog osnivanja bila isključivo tržišno orijentisana. Nikada nismo učestvovali ni u jednom javnom poslu, ni na jednom građevinskom tenderu, i isključivo smo sve parcele kupovali na tržištu od pravnih i fizičkih lica, i koncipirali naš biznis na tržišnim osnovama. Svako povezivanje naše kompanije s politikom je plod mašte izvesnih političkih krugova kojima smeta poslovanje jedne tako jake, patriotski orijentisane kompanije kao što je "Galens invest" – kaže Galić.

Lideri u Evropi

– Kriza koju je prouzrokovala pandemija odražava se na sve kompanije, pa i na našu. Maksimalno izlazimo u susret našim kupcima, a mnogo su nam pomogle mere Vlade Srbije i Grada Novog Sada. Uspeli smo da sačuvamo svako radno mesto. Uprkos krizi, ove godine smo izgradili rekordan broj kvadrata i objekata jer kupci i tržište prepoznaju kvalitet.

Uz marljiv i vredan tim, podršku naših kupaca, izvođača i dobavljača, poslovnih banaka, a sve na talasu pozitivne ekonomska klime u državi, zahvaljujući kojoj smo poslali lideri u Evropi, očekujem da će sledeća godina biti uspešna. To znači više radnih mesta i veća primanja za sve one koji rade na projektima kompanije "Galens invest", a nadam se da ćemo postati jedna od prvih srpskih građevinskih kompanija koje se vraćaju na ekskluzivna tržišta Evropske unije – ističe Galić.

– Mi nemamo rezervnu državu, niti nameravamo da je tražimo, niti smo udele naših kompanija izneli u neke druge države, posebno ne u "poreske rajeve". Godinama već poslujemo u Novom Sadu, Beogradu, na Zlatiboru, ali Jahorini, i u Insbruku. Otvaramo nova gradilišta, nova radna mesta, ulažemo u znanje, u ljudske resurse. Radimo i usavršavamo svoja znanja, pratimo svetske i evropske trendove u oblastima inženjeringa, upravljanja projektima, investicijama. Isključivo marljivim radom smo doveli ''Galens invest'' do toga da postane nezaobilazan faktor u građevinskoj industriji cele Srbije. Sada očigledno nekoj interesnoj grupi smeta to što postoji domaća kompanija koja može da se takmiči s inokompanijama. Takođe, neko svesno želi da izazove naš reputacioni rizik kod banaka jer mi smo tržišno orijentisana kompanija koja se finansira novcem domaćih i inobanaka, i jedni smo od retkih koji dobijaju takve rejtinge. Imamo više od 3.000 zadovoljnih kupaca. Trenutno je na našim objektima angažovano preko 2.000 ljudi. Prethode tri godine, samo na ime naknada za uređenje građevinskog zemljišta, uplatili smo više od milijardu i po dinara. I to je deo patriotizma o kojem govorim – naglašava Galić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.