Kvebeku penzije, a Srbija da čeka 2016.

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvebeku penzije, a Srbija da čeka 2016.

Slovenija pre šest godina ratifikovala sporazum o socijalnom osiguranju sa kanadskom provincijom

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 23. juna – Slovenački penzioni fond je, saznajemo u Ministarstvu rada, hitno dostavio kolegama u Beogradu svoje papire o broju srpskih penzionera u Sloveniji, iako to ovdašnjim penzionerima koji bi trebalo da primaju penzioni ček iz Srbije (sada ga dobijaju iz Ljubljane) – nimalo ne odgovara, pošto najniža penziona osnovica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Sloveniji, posle nedavnih usklađivanja, iznosi 467,20 evra bez dodataka, dok je najviša osnovica oko 1.900 evra. Dakle, ukoliko bude potpisan sporazum sa Srbijom, sleduje im nekoliko puta niža penzija.

U kancelariji slovenačke ombudsmanke Zdenke Čebašek-Travnik obavešteni smo i da nije tačno da je zaključen posao oko sporazuma sa Bosnom jer ga slovenački parlament nije ratifikovao ni četiri meseca posle potpisivanja. Ogorčeni slovenački penzioneri iz Bosne svakodnevno zovu i traže da ombudsmanka zaštiti njihova prava; prozvala je ministarku Marjetu Cotman, ali ona se odbranila prebacivši problem na sve "te države koje su ratovale", a u kojima je zato komunikacija unutar rascepkanih birokratija otežana i arhivi u lošem stanju, pa je neuređenost (ne)dostupnih podataka "nepremostiv problem". Tako je u Bosni, a slično je u Srbiji i u Crnoj Gori, tvrdi ministarka Cotman.

Otuda se ne može govoriti o isključivoj odgovornosti Slovenije što taj problem nije skinut s dnevnog reda, niti da "Slovenci ignorišu zakazane sastanke", jer zakazanih sastanaka, kako nam je potvrdio državni sekretar Ministarstva rada Marko Štrovs – nije ni bilo. Slovenačka strana izvrdava ovaj problem uspešno već sedmu godinu tako što pokazuje dobru volju da se sastanak sazove, ali uz uslov da od Srbije prvo dobije zahtevane podatke.

Tone Dolčič, zamenik slovenačke ombudsmanke, obavezao se da će lično od septembra dalje bdeti nad zaštitom prava slovenačkih penzionera iz Srbije, uz napomenu da samo politika može da odgovori na dilemu kada će se zaista pristupiti dogovaranju sporazuma sa Srbijom. Sagovornici u Ljubljani jedinstveni su u odbrani svoje pozicije stavom da dosadašnja srpska diplomatija i ministarstva nisu pokazala pravo interesovanje da se problem zakinutih penzionera iz Srbije reši kao prioritetan, pa "što bi onda Slovenija išta činila u korist svoje štete".

Navedeno upućuje na zaključak da vlada premijera Janeza Janše ide ka varijanti koja je "Politici" natuknuta još pre tri meseca, a to je da početak pregovora o socijalnom sporazumu nije predviđen pre kraja 2008. ili početka 2009. Razlog? Slovenija ne može sebi da priušti novo finansijsko opterećenje uoči početka predsedavanja Evropskom unijom (prvih šest meseci 2008), što bi isplata potraživanja osiguranicima iz Srbije svakako bila. Ljubljana je namerna da zaseni Brisel svojim predsedavanjem, u ime čega je, kako izveštavaju domaći mediji, već nekoliko puta prekoračila sumu planiranu za izgradnju reprezentativnih, ekstraluksuznih objekata u rezidencijalnom kompleksu nekada Titovog Brda kod Kranja, dvorcu koji je pripadao Karađorđevićima, a Slovenija je u postupku denacionalizacije odbila da ga vrati prvobitnim vlasnicima.

A da sve može kad se hoće i da i Slovenija zna da požuri i ekspresno sklapa socijalne sporazume, čak sa delovima nekih država, dokazuje primer Kvebeka. Slovenija je 2000. munjevito potpisala sporazum o socijalnom osiguranju s kanadskom pokrajinom u kojoj živi znatna slovenačka dijaspora. Iseljenicima je omogućeno zbrajanje radnog staža (iz Slovenije i onog u Kvebeku), isplata različitih vrsta penzija (starosna, invalidska, porodična...) kao i pravo na državne subvencije za stare i onemoćale.

Sporazum između Kvebeka i Slovenije ratifikovan je 2001. u vreme kada su Beograd i Ljubljana postigli prvi dogovor da sastave timove za pregovore o sklapanju socijalnog osiguranja, posle čega bi nastupila isplata penzija. Od tada se nije maklo s mesta a i zašto bi, kažu sagovornici u Ljubljani, ako je na primer i zamenica (sada bivšeg) srpskog ministra rada nedavno izjavila na TV Srbija da je problem zakinutih slovenačkih penzionera u Srbiji "individualan, a ne državni".

Štrovs je u izjavi za "Politiku" još u martu rekao da Slovenija odugovlačenjem sporazuma "štiti svoj legitimni interes" tj. sprečava odliv novca iz budžeta, pri čemu političare ne brine moralna strana tog pitanja (jer su penzioneri uplaćivali doprinose u slovenački penzioni fond a sad ne mogu do svojih para). Cinično je zaključio da penzioneri "moraju pitati Beograd zašto nije agilnije postavio taj problem na agendu nerešenih međudržavnih pitanja".

Proizlazi da Ljubljana ovo pitanje ne namerava da reši ni lako ni brzo, a ukoliko primeni isti recept kao sa Bosnom, sa kojom su, upozorava Aleksandra Klinar, portparolka Ministarstva rada, pregovori trajali preko sedam godina, onda slovenački parlamentarci očekuju da će sporazum sa Srbijom dobiti na sto – oko 2016. godine.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.