Kvalitet mleka opet pod sumnjom

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet mleka opet pod sumnjom

Pre neki dan svi mediji, pa i „Politika”, objavili su da je nivo aflatoksina u mleku u Srbiji od 1. jula vraćen na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu. Tu vest za agenciju Beta potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Pravilnikom je predviđeno da se od 1. jula nivo aflatoksina smanji 10 puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede pridodato je i da je vraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nivoa aflatoksina na nivo EU najavio još početkom godine prethodni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je i potpisao pravilnik kojim se reguliše ta oblast.

Juče, dakle, tri dana od objavljivanja te vesti proizvođači mleka i odgajivači goveda traže hitno ukidanje novog pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u sirovom mleku i odlaganje njegove primene na neodređen period, sve dok se ne ispune neophodni uslovi. Ne rekoše koji. Valjda da u hrani za muzne krave bude mnogo manje kukuruza zaraženim česticama aflatoksina ne bi li i mleko bilo zdravije i po evropskim normama.

Tvrde da četvrtina mleka još ne ispunjava standard od maksimalno dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu i upozoravaju da bi naglo zaoštravanje zahteva prema poljoprivrednim proizvođačima moglo da ima nesagledive posledice po već devastirano stočarstvo Srbije.

Razlog za odlaganje primene pravilnika, koji je stupio na snagu 1. jula, proizvođači vide i u tome što ove godine postoji opasnost od ponovnih problema sa povećanim nivoom aflatoksina u žitaricama zbog nepovoljnih vremenskih prilika i poručuju da treba sprovesti strogu kontrolu stočne hrane i skladišta.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kazao je na konferenciji za novinare da je Evropska unija imala sedam godina na raspolaganju za prelazak sa 0,5 na 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Jovanović ne reče da je i Srbija imala taj standard, ali ga je preinačila i vratila unazad.

Nekoliko sati posle ove agencijske vesti iz Kancelarije vlade za saradnju se medijima stiže nemušto saopštenje u kome se između ostalog kaže da je „Vlada Srbije donela na jučerašnjoj sednici Odluku o obrazovanju Radne grupe za praćenje stanja i predlaganje mera za unapređenja kvaliteta sirovog mleka”. „Predlog o obrazovanju te grupe vladi je uputilo Ministarstvo poljoprivrede, i to na inicijativu Udruženja proizvođača mleka Srbije i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.”

Odluka stupa na snagu prvog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku”.

Pokušaj „Politike” da dobije odgovor, da li Ministarstvo poljoprivrede, ovim predlogom vladi i njenom odlukom, „poništava” svoju odluku o ponovnom uvođenju evropskih standarda o 0,05 mikrogramu po kilogramu od 1. jula, nije naišao na razumevanje. „Politika” je opet dobila isto saopštenje koje nam je stiglo iz vladine kancelarije da će biti osnovana radna grupa.

Šta reći posle svega? U dopisu Kancelariji za sadanju sa medijima, uz sve uvažavanje, da je petak posle podne, „Politika” je tražila odgovor na samo jedno pitanje – ko će potrošačima reći kakvo mleko piju. Ono po novom pravilniku koji je stupio na snagu 1. jula ili i ono koje četvrtina proizvođača mleka ne može da zadovolji? Da li to znači da mleko ne treba piti dok radna grupa ne sačini izveštaj?

Pitanja ima na pretek, ali sećanja od pre dve godine, istim povodom, nisu baš sasvim izbledela. Tada su se odgovorni sa aflatoksinskom aferom gotovo sprdali, nazor pili mleko, da bi na kraju sve postalo veoma ozbiljna stvar, ma koliko je političari sa sverene i južne strane Save i Dunava relativizovali.

Ponovo se suočavamo sa istom temom. Gotovo sa istom nehajnošću i nemarom, opet, iz istog ministarstva jednog dana stigne poruka – pijte mleko. Bezbedno je. Po evropskom je standardu, a onda – formirali smo radnu grupu da se vidi šta se dešava sa sirovim mlekom.

Previše neozbiljnosti prema potrošačima i građanima ove zemlje koji imaju pravo da znaju šta piju u, inače, preskupom mleku.

S. Kostić

objavljeno: 04.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.