Kvalitet hrane prioritet potrošača

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet hrane prioritet potrošača

Beograd -- Zahtevi potrošča na lokalnom i stranom tržištu postaju sve sofisticiraniji, pa se treba preorijentisati na proizvodnju visokokvalitetne hrane.

Trebalo bi zadržati i fokus na sigurnosti, saglasni su učesnici godišnjeg skupa "Agro istok" (East Agri) .

Na dvodnevnom skupu, u organizaciji FAO i EBRD-a, istaknuto je da zemlje u ovom regionu imaju veliki potencijal, ali i da tržište EU, koje je najatraktivnije za izvoz , takođe ima i naveće standarde bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kvaliteta hrane koje treba ispuniti.

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da se srpski proizvođači trenutno nalaze u specifičnoj poziciji, jer posluju u uslovima, kada Srbija započinje pregovore o pristupanju EU. Kako je dodala, to predstavlja proces prilagođavanja poljorpivrede i ruralnog razvoja, pravilima definisanim zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

"Ovaj proces će zahtevati od srpskih proizvdojača da se prilagode pravilima i standardima EU, kako bi se blagovremeno pripremili za zahteve koje nameću visoko konkurentno evropsko tržište" istakla je Bogosavljević-Bošković.

Bogosavljević Bošković je rekla da položaj srpskih poljoprvirednika dodatno otežavaju vanredno velike poplave, koje su oštetile velike obradive površine, čije presjavanje je već započelo. Ministarka je rekla da će za to biti potrebno dosta vremena i novca i pozvala međunarodne finansijske institucije da u okvoru svojih finansijskiah i kreditnih mehanizama dodatno pomognu Srbiju i njenim poljoprivrednim proizvođačima.

Ona je podsetila da Srbija već godinama ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno- prehrambenim proizvodima sa EU, te da je i te kako svesna visokih zahteva tog tržišta.

Ministarka je istakla da kvalitet srpskih proizvoda zadovoljava međunarodne standarde, ali da naši proizvodači često ne mogu da obezbede dovoljne količine, zbog čega plasman biva ugrožen.

Bogosavljević-Bošković je rekla da za puno korišćenje izvoznih potencijala srpskog agrara treba maksimalno iskoristiti preferencijalni pristup najvećim tržištima, povećati plasman tradicionalnih i proizvoda sa geografskom oznakom, ali i raditi na udruživanju kako poljoprivrednika, tako i na unapređenj svih segmenata tržišnog lanca.

Direktor Agrobiznis sektora EBRD-a Žil Metetal istakao je da Srbija ima fantastičnu hranu, ali da treba raditi na pospešivanju produkcije, jer kako je rekao, nije dovoljno ponuditi jeftinu hranu, već dosledan i pouzdan kontinuitet u snabdevanju. On je takođe ukazao da je važno postći evropske standarde, uključujući i one koje se odnose na zaštitu životne srdine i dobrobit životinja.

Metetal je dodao i da treba osnažiti partnerstvo izemeđu snabdevača i maloprodaje, jer to može da pomeri granice standarda.

Pomoćnik generalnog direktora FAO u regionalnoj kancelariji za Evropu i centralnu Aziju Vladimir Rahmanjin rekao je da je važno raditi u tesnom partnerstvu sa različitim javnim institucijama i privatnim sektorom, radi regionalnog razvoja poljoprivrede i ruralne ekonomije, jer će to dovesti do porasta efikasnosti i održivog ekonomnskog razvoja.

On je napomenuo da na današnjem skupu učestvuje 150 predstavnika privatnog sekora, vlada, međunardnijh fiannsijskih insitucija, razvojnih agencija, komercijalnoh banaka....

Skup, koji se održava uz finansijsku podršku Svetske banke trajaće do 19. juna, a drugog dana će vodeći poljoprivredni stručnjaci raspravljati o unapređnaju kvaliteta hrane za izvoz, razmatraće načine finansiranja modernizacije malih i srednjih preduzeća u sektoru agrobiznisa "Zeleni rast u poljoprivredno prehrambenim lancima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.