Kvadrat u Beogradu pao na 1.300 EUR

Izvor: B92, 14.Feb.2012, 04:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvadrat u Beogradu pao na 1.300 EUR

Novi Sad -- Kada neko odluči da proda ili kupi stan ili kuću, često se upita koja je cena realna.

Tada posegne za oglasima da vidi pošto se prodaje/kupuje slična nepokretnost, a mnogi se povedu i za informacijama iz medija.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita predstavila je javnosti DOMex (Domeks), indeks cena nepokretnosti u Srbiji, da bi pomogli svima koje to interesuje. Svaki kupac stana može da proveri kretanje cena kvadrata po regionima, opštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oblastima u Srbiji od 2007. do kraja prošle godine.

Po Domeks indeksu, cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25 odsto, u Somboru 30, Novom Sadu 25, a u Kragujevcu porasle deset posto.

Iako u Korporaciji kažu da se informacije predstavljene kroz ovaj indeks ne mogu smatrati preporukom za donošenje odluka bilo kakve vrste, već se čuju prvi komentari da je to "bezobrazluk” i "glupost”, apsurdna zamisao da bi Korporacija koja radi za interes banaka i osigurava njihove plasmane u slučaju da građani ne mogu da vraćaju kredite (a građani plaćaju ceh), opravdala svoje postojanje. Tvrde da je tržište to koje je određivalo i određivaće cene nekretnina.

Utvrđene su prosečne cene kvadrata po regionima - u Beogradu 2008. godine 1.317 evra do 1.483, a 2011. godine od 1.275 do 1.298 evra.

U Vojvodini je prosečna cena kvadrata 2008. godine iznosila 569 do 594 evra, a 2011. – 627 do 706 evra. U Šumadiji je 2008. godine kvadrat stana prosečno koštao 637 do 768 evra, a lane između 744 i 788 evra.

U Korporaciji objašnjavaju da sve zemlje imaju Domeks koji omogućava realno sagledavanje cena nekretnina jer procene agencija za nekretnine istaknute u oglasima nisu uvek odgovarale realnom stanju.

Na osnovu 65.000 osiguranih stambenih kredita stvorena je baza podataka zasnovana na vrednosti navedenoj u kupoprodajnim ugovorima i isplaćenom novcu koji je prošao preko računa banke, pa smatraju da je to siguran i opipljiv pokazatelj realizovane cene konkretne nekretnine.

Zaključuju da se u većim gradovima uglavnom prodaju/kupuju stanovi, a u manjim mestima kuće, koje se različito kotiraju na tržištu. Građanima će biti dostupni indeksi i za pojedine oblasti opština jer cene variraju od lokacije do lokacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako se kreću cene stanova

Izvor: S media, 14.Feb.2012

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita predstavila je javnosti DOMex, indeks cena nepokretnosti u Srbiji, da bi pomogli svima koje to interesuje. Svaki kupac stana može da proveri kretanje cena kvadrata po regionima, opštinama i oblastima u Srbiji od 2007. do kraja prošle godine...Po...

Nastavak na S media...

Po DOMex-u cena kvadrata u Beogradu pala na 1.300 evra

Izvor: GdeInvestirati.com, 14.Feb.2012

Po DOMex indeksu, cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25 odsto, u Somboru 30, Novom Sadu 25, a u Kragujevcu porasle deset posto. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Po DOMex-u cena kvadrata u Beogradu pala na 1.300 evra

Izvor: YU-Build.rs, 14.Feb.2012

Po DOMex indeksu, cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25 odsto, u Somboru 30, Novom Sadu 25, a u Kragujevcu porasle deset posto.DOMex je indeks cena nepokretnosti u Srbiji Nacionalne korporacije za osiguranje...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.