Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kursom po džepu klijenta

Banke i menjačnice ne moraju da se pridržavaju zvanične kursne liste NBS pa su sve veće razlike u ceni između prodajnog i kupovnog kursa

Iako Narodna banka Srbije svakodnevno objavljuje zvaničnu kursnu listu ona, zapravo, predstavlja samo okvirnu cenu strane valute za taj dan. Banke i menjačnice na osnovu njega slobodno formiraju svoj kurs koji je, razume se, u skladu s njihovim interesom. Zato je redovna pojava da je kurs, naročito kod banaka, za koji procenat veći nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kod NBS. Na tim naoko malim razlikama banke postižu dosta dobru zaradu.

Juče je indikativni srednji kurs NBS bio 113,6 dinara za evro. Dotle je maksimalni prodajni kurs kod nekih banaka za taj isti evro bio čak 117, a kupovni jedva koju paru veći od 110 dinara.

U praksi to znači da će banka u nekoj transakciji klijentu evro naplati po kursu od 117, a neće se libiti da mu evro otkupi za samo 110 dinara. I sve je to legalno, jer se kurs formira slobodno. Ako je za utehu, NBS na svom sajtu nudi informacije o kursnim listama svih banaka što znači da se može izabrati ona kod koje su ove razlike, prema zvaničnom kursu, i najmanje.

Međutim, u slučaju otplate kredita poslovne banke ne mogu da zaračunavaju kurs kakav hoće, kao što su činile pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 5. decembra 2011. godine. Prema novim propisima banka je obavezna da, pri odobravanju i pri otplati kredita indeksiranog u stranoj valuti, primenjuje zvanični srednji kurs.

Posebna je priča plaćanje nekog računa koji je inicijalno iskazan u evrima kao što su turistički aranžmani za inostranstvo. Agencije zaračunavaju maksimalni, odnosno prodajni kurs određene banke, a naplatu kursa koji je za nekoliko procenata veći od zvaničnog pravdaju time da u toj banci imaju račun. Kad može banka slobodno da formira kurs zašto ne bi agencija izabrala banku po kojoj će te transakcije da rade. Pri tome, klijent ne može da plati turistički aranžman u stranoj valuti, jer ona nije zvanično sredstvo plaćanja. Tako se dešava da, na primer, četvoročlanu porodicu kursne razlike na aranžmanima koštaju od 50 do 70 evra. Očigledno klijenti turističkih agencija ne spadaju pod nadležnost Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer se odredba o primeni zvaničnog srednjeg kursa na njih ne odnosi. Pitanje je da li u ovoj raboti sve po zakonu i zbog čega se tim povodom još nisu oglasile inspekcije i potrošačke organizacije.

U NBS kažu da, prema odluci o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova menjač ili banka jednom dnevno, na početku svog radnog dana, slobodno utvrđuje svoju kursnu listu i ona važi do objavljivanja naredne kursne liste tog menjača.

„Ovlašćeni menjač kursnu listu utvrđuje u skladu s kursnom listom za efektivu banke, odnosno banaka s kojima ima zaključen ugovor. Pri obavljanju menjačkih poslova menjač primenjuje kupovni, odnosno prodajni kurs za efektivu i čekove u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa iz svoje važeće kursne liste za efektivu. Pri otkupu i prodaji efektive u jednom radnom danu menjača – najniži prodajni kurs banke, odnosno ovlašćenog menjača po jedinici strane valute za određenu vrstu efektive ne može biti jednak njegovom najvišem kupovnom kursu za tu vrstu efektive ili niži od tog kursa” navedeno je u propisima.

Inače, za obavljanje menjačkih poslova menjač može naplatiti

proviziju najviše do tri odsto, dok bankama taj limit uopšte nije propisan, što znači da mogu naplatiti proviziju koliko hoće.

Provizija banaka sakrivena je u minimalnom i maksimalnom iznosu kursa. To je, uostalom, navedeno i na sajtu NBS u odluci o minimalnim i maksimalnim iznosima po menjačkim poslovima banaka.

„Minimalan iznos koji banka plaća prilikom otkupa jedinice određene valute sastoji se od kupovnog kursa za efektivu banke za tu valutu umanjenog za maksimalni procenat provizije. Maksimalan iznos koji banka naplaćuje prilikom prodaje jedinice određene valute sastoji se od prodajnog kursa za efektivu banke za tu valutu uvećanog za maksimalan procenat provizije”.

J. Rabrenović

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.