Kurjak oklopljen kao tenk: Srbija pravi borbeno vozilo bez premca u svetu

Izvor: B92, 18.Avg.2019, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kurjak" oklopljen kao tenk: Srbija pravi borbeno vozilo bez premca u svetu

Beograd -- Kompanija namenske industriije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju višenamenskog borbenog vozila "kurjak".

To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu, pišu "Večernje novosti".

List navodi da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

"Sveukupno, performanse 'kurjaka' za trećinu su bolje od svih konkurenata u svetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 meseci biti napravljeni prvi primerci.

Direktor "Srboauta" Predrag Tomić kaže za list da će "kurjak" objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

"'Kurjak' je 'haj-tek' projekat u punom smislu reči i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svetu razvoja borbenih vozila", kaže Tomić.

On je istakao da je ovo "velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svetu, već će pojačati i moć naše vojske".

"Novosti" dodaju da je "kurjak" zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevoziće osam vojnika. Pogon šest puta šest i nezavisno vešanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se krehe brzinom od 115 kilometara na čas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro gotovo oklopno vozilo "kurjak"

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019

Kompanija namenske industriije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju razvoj višenamenskog borbenog vozila "kurjak"...To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu, pišu "Novosti"...List navodi da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.