Kupujemo domaće, ali ne često

Izvor: Politika, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupujemo domaće, ali ne često

Kragujevac – "Zastavina" fabrika automobila je u centru pažnje i sa nestrpljenjem se iščekuje ishod tendera, koji bi, prema najavama, trebalo da bude raspisan decembra ove godine. Međutim, pred privatizacijom se nalaze i "Zastava kamioni". O toj fabrici se manje govori i zna, iako je reč o drugom velikom preduzeću nekada jedinstvenog industrijskog giganta Zavodi "Crvena zastava".

Prvi tender i pokušaj da se dođe do strateškog partnera je propao, ali u poslednje vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je sve više inostranih kompanija koje pokazuju interesovanje za "Zastava kamione". Pre nekoliko dana ovo preduzeće su posetili predstavnici kineske firme "Baik" i ruske "AMS grupe", koje, prema nezvaničnim informacijama, imaju nameru da u Kragujevcu osnuju zajedničko preduzeće.

– Reč je o prvim preliminarnim razgovorima, pa je još rano da govorim o detaljima – kaže za "Politiku" direktor "Zastava kamiona" Đorđe Nestorović.

Nestorović tvrdi da su "Kamioni" spremni za privatizaciju, ali navodi da ključni deo posla oko privatizacije treba da obavi država i Agencija za privatizaciju.

– Prošle godine smo imali 1.560 zaposlenih, sada 914, a cilj nam je da u fabrici ostane 750 ljudi. Očuvali smo proizvodnju i pokušavamo da povećamo naše učešće na domaćem tržištu. Ipak, ne možemo sve sami. Odgovornost za pronalaženje strateškog partnera je, ipak, na državi. Ne kažem da se njeni organi ne angažuju, ali kako protumačiti činjenicu da prođemo tek na svakom petom tenderu nekog republičkog ministarstva – pita se Nestorović.

Prema njegovim rečima, "Zastava kamioni" imaju solidnu saradnju samo sa Ministarstvom za socijalnu politiku, dok ostala ministarstva, kako kaže, radije kupuju vozila drugih, inostranih proizvođača kamiona.

– Dovoljno je da se u tenderskim uslovima pojavi kubikaža motora koje mi ne pravimo, pa da čitava stvar propadne. Često se postavljaju i drugi zahtevi koje ne možemo da ispunimo. Ne znam zašto se tako radi – veli Nestorović.

Drugačiji odnos države prema domaćim proizvođačima bi, prema rečima direktora "Zastava kamiona", popravio situaciju i kad je reč o tom preduzeću. Sa povećanim obimom proizvodnje i većim učešćem na tržištu, "Zastava kamioni" bi, smatra Nestorović, zauzeli mnogo bolju poziciju u potrazi za strateškim partnerom iz inostranstva.

– Jedan tender je već propao i mi više nismo u poziciji da se kockamo. Na drugom tenderu ne smemo da kiksnemo, inače ćemo doći u zaista nezavidan položaj – poručuje Nestorović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.