Kuprom odustao od RTB Bor

Izvor: Politika, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kuprom" odustao od RTB Bor

Agencija očekuje od rumunske kompanije da ispuni obaveze koje je preuzela Ugovorom

Horia Simu, predsednik Upravnog odbora "Kuprom SA" i Horia Pitulea, direktor "Kuprom international" d.o.o, poslali su dopis Agenciji za privatizaciju u kome su saopštili nameru da raskinu Ugovor o prodaji imovine i Ugovor o prenosu licence RTB Bor Grupe.
Predstavnici kompanije "Kuprom" su to odlučili zbog "bitno promenjenih okolnosti u odnosu na trenutak potpisivanja Ugovora", saopštila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Agencija.
Pod time oni podrazumevaju otpor lokalne samouprave, otpor određenih sindikalnih udruženja i pozivanje na javne demonstracije i građansku neposlušnost, nastale nakon potpisivanja Ugovora, a što je "dovelo do stanja očigledne nemogućnosti ispunjavanja daljih ugovornih obaveza".

Veoma je indikativna činjenica da je zahtev za raskid Ugovora dostavljen na dan kad ističe rok za dostavljanje garancija za plaćanje, uz primedbe koje nikada ranije nisu predočene Agenciji kao otežavajuće okolnosti, napominje se u saopštenju.

Agencija za privatizaciju smatra da nisu nastale bitno promenjene okolnosti predviđene Ugovorom i Zakonom na način kako to navodi "Kuprom", te da nema prepreka za ispunjenje ugovornih obaveza. Agencija očekuje od kompanije "Kuprom "da ispuni obaveze koje je preuzela Ugovorom.

Kao i u dosadašnjem toku postupka privatizacije RTB Bor, jednog od najznačajnijih srpskih preduzeća, Agencija za privatizaciju postupa u najboljem interesu svih učesnika u postupku i u skladu sa Zakonom i pozitivnim pravnim propisima, piše u saopštenju.
Al. M.

-----------------------------------------------------------

Kupromu dat dodatni rok od tri dana za slanje garancije

BEOGRAD – Agencija za privatizaciju odobrila je rumunskoj kompaniji "Kuprom" dodatni rok od tri dana za dostavljanje bankarske garancije za kupovinu Rudarsko-toponičarskog basena (RTB) Bor, saznaje Beta u Agenciji.

"Kuprom" može do utorka, 24. aprila, do ponoći, da dostavi garancije da je obezbedio novac za isplatu ugovorene cene od 400 miliona dolara za imovinu RTB i prenos eksploatacionih prava.

Ukoliko "Kuprom" ni u dodatnom roku ne dostavi garanciju, Agencija će raskinuti kupoprodajni ugovor, potpisan 5. marta ove godine, i odlučiti se da li će se pregovarati sa drugoplasiranim ponuđačem ili poništiti tender. (Beta)

--------------------------------------------------------------------------

Olakšanje i oprez u Boru

Podeljena su mišljenja šta dalje činiti, da li krenuti u privatizaciju od početka , ili za kupca izabrati drugorangiranu kompaniju

Bor – Vest o tome da se Kuprom povlači u Boru primljena je sa iznenađenjem, ali i primetnim olakšanjem. Laknulo je pre svega onima koji su uporno upozoravali da rumunska kompanija svojim potencijalom nije mogla da bude garant obnovi proizvodnje u borskom kombinatu.

Ipak, podeljena su mišljenja šta dalje činiti. Da li krenuti u privatizaciju od početka, sa novom strategijom i novim tenderom, koji bi prevashodno uvažavali interese zemlje, borskog kombinata i timočkog područja, ili za kupca izabrati drugorangiranu kompaniju na postojećem tenderu – kiparski "Ist point".

Bivši dugogodišnji direktor Borskog kombinata bakra iz vremena njegovog najvećeg procvata (1965–1975) Božin Jovanović kaže da su Rumuni pametno učinili što su odustali. Moglo se, veli, to i očekivati s obzirom na to da oni koji su im posao ustupili nisu znali šta žele. Sada je, kaže Jovanović, vreme da se otvore četvore oči i da se u nastavak posla krene stručnije i domaćinski. Najpre se moraju uvažiti interesi Bora i Majdanpeka.

Da su Rumuni u celoj stvari najmanje krivi slaže se i Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata borske kompanije. Kategoričan je u tvrdnji da je posao s Rumunima propao zato što strategija Vlade Srbije od početka nije valjala. Biće smešno jedino što će Rumuni sada optuživati sindikat i lokalne funkcionere zato što su pozivali na otpor. Ali, to nije bio otpor Kupromu, nego otpor srpskoj vladi. Rumuni, veli Aleksić, ne mogu da traže nikakve izgovore i opravdanja u krivici drugih. Da su pravi partner i pravi kupac mogli su garanciju obezbediti znatno ranije, kad nije bilo ni protesta u Boru i Majdanpeku. Zašto su čekali poslednji dan? Aleksić takođe misli da bi se sa privatizacijom moglo stati bar dok ne bude formirana nova vlada Srbije.

Ninoslav Cvetanović, direktor borskog kombinata do 2000. godine, kaže da bi najbolje bilo da se krene stručno iz početka, uz uvažavanje interesa i države i Bora, ali ipak mu se čini praktičnijim rešenje da se odabere drugorangirana kompanija na tenderu. Ako bi se krenulo sa novom strategijom, izgubilo bi se mnogo vremena, pored onog što je već izgubljeno, a proizvodnja bi i dalje stagnirala i opadala na štetu i države i Bora. Istovremeno, moglo bi doći i do pada sadašnje izuzetno povoljne cene bakra na svetskom tržištu.

S. Todorović

-----------------------------------------------------------

Conić: Raskid bez opravdanih razloga

Direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Miodrag Conić izjavio je juče Tanjugu da "'Kuprom' namerava da raskine kupoprodajni ugovor bez opravdanih razloga jer razlog za raskid ne mogu da budu psihološki pritisci već samo oni koji su striktno navedeni u ugovoru". "'Kuprom' nije uspeo da obezbedi finansijsku podršku banaka i moje je mišljenje da čak ako im Agencija ostavi rok od dve do tri nedelje da dostave garanciju da oni to neće učiniti", rekao je on. Conić je naveo i da su predstavnici "Kuproma" prošle nedelje došli u firmu da izvrše popis imovine i da je tada došlo do "jednog malog nesporazuma" sindikata i jednog od pet "Kupromovih" timova. "Prošle nedelje došlo je do nesporazuma sindikata i popisne komisije, oko fotografisanja dela imovine u rudniku. Taj sukob je na pogrešan način razrešen jer je "Kuprom" povukao sve timove koji su radili popis, iako je to moglo da se na bolji način reši", ispričao je Conić.

-----------------------------------------------------------

Drakulić nije iznenađen

Vlasnik kompanije "Ist point" Zoran Drakulić izjavio je juče Tanjugu da nije iznenađen namerom rumunske kompanije "Kuprom" da odustane od kupovine RTB "Bor" i da očekuje poziv Agencije za privatizaciju na razgovore oko preuzimanja borskog preduzeća. "To je nešto što smo mi očekivali i ono na šta smo upozoravali", rekao je Drakulić, čija je kompanija proglašena za drugoplasiranog ponuđača na tenderu za privatizaciju RTB "Bor" ponudivši 340 miliona evra. "Da su svi radili posao onako kako je trebalo da ga rade, verovatno ne bismo danas ni bili u ovakvoj nezgodnoj i teškoj situaciji, jer se izgubilo dosta vremena", kazao je on i izrazio očekivanje da će Agencija za privatizaciju pozvati "Ist point", kao drugoplasiranog, na razgovore oko preuzimanja borske kompanije.

[objavljeno: 19.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.