Izvor: Politika, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kuprom" dao najvišu ponudu

Rumunska kompanija nudi 400 miliona dolara, Drakulićev konzorcijum 340, a "Amalko" 288 miliona dolara. – Deripaska ispao Rumunska kompanija "Kuprom" ponudila je 400 miliona dolara za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, a to je i najveća ponuđena cena. Agencija za privatizaciju juče na svojoj drugoj sednici tenderske komisije to, međutim, nije zvanično i navela zato što je na dnevnom redu bilo samo otvaranje koverti sa finansijskim ponudama onih ponuđača čije su tehničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponude ocenjene kao ispravne. Rang-lista ponuđača biće zvanično poznata u naredni petak, kada je i zakazana naredna sednica tenderske komisije.

U igri za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor ostala su, međutim, ukupno samo tri ponuđača čije su tehničke ponude ocenjene kao ispravne. Pored "Kuproma", to su i Konzorcijum "Orn ivent fonda" iz Velike Britanije i "Ist point holdinga" sa Kipra Zorana Drakulića koji je ponudio cenu od 340,1 milion dolara, kao i "Amalko limitid", takođe s Kipra, s cenom od 288 miliona dolara.

Minimalna cena oglašena u javnom pozivu za RTB Bor bila je, inače, 266,7 miliona dolara.

Iz igre je ispao ruski bogataš Oleg Deripaska jer je tenderska komisija juče utvrdila da ponuda "Strajkfors limitida", koji je ogranak njegovog "Osnovnog elementa", nije ispunila uslove iz javnog poziva i uputstva za ponuđače. "Strajkfors" je priložio pisanu izjavu da nije u mogućnosti da ponudi minimalni iznos cene utvrđen tenderom, a nije dostavio ni licitacionu garanciju za učešće na tenderu u iznosu od tri miliona dolara.

Peti ponuđač američka kompanija "Simon metalurdžik" ispala je iz igre još prošlog petka kada je tenderska komisija utvrdila da nije ispunila uslove iz javnog poziva i uputstva za ponuđače tako da ova ponuda nije ni otvarana.

Na sajtu rumunskog "Kuproma" može se naći da je to privatna kompanija koja je u Rumuniji isključivi proizvođač elektrolita bakra i bakarnih cevi i jedna od najvećih u istočnoj Evropi. "Kuprom" ima rafineriju u Baja Mare, kapaciteta od 40.000 tona katoda na godišnjem nivou, i fabriku u Zalau, jednu od vodećih evropskih proizvođača cevi, kapaciteta 70.000 tona bakarnih cevi na godišnjem nivou. Po najvišoj tehnologiji proizvode bojene i lakovane cevi.

J. Rabrenović

[objavljeno: 15.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.