Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupovnu moć diktira privreda

Kupovnu moć diktira privreda

BEOGRAD - Logično je da se građani kad im ukupni prihodi ne podmiruju potrebe opredeljuju za kupovinu samo onog što im je neophodno. U odnosu na 1989. godinu, tokom prošle i ove godine troškovi za hranu i osnovne životne potrebe u ukupnoj strukturi potrošnje porasli su za oko 20 odsto i taj trend se i dalje nastavlja - kaže za 'Blic' Danilo Šuković, direktor Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << To što prosečne plate u Srbiji rastu ne znači da se poboljšava i standard građana - ističe Šuković, objašnjavajući da izraženo u evrima primanja rastu, ali i cene kad se prevedu u tu valutu rastu, bez obzira što je mali porast mesečne inflacije.

To je, prema njegovim rečima, cena koja mora da se plati ukoliko želimo da postanemo deo svetskog tržišta i zato će određena roba jednako da košta u Beogradu i Minhenu. Ta 'neizbežna prilagođavanja će se, naravno, negativno odražavati na kupovnu moć građana sve dok se privreda ne oporavi i proizvodnja, a samim tim i plate, krenu uzlaznom linijom'.

U narednim mesecima, kako procenjuje Šuković, do takvih dešavanja neće doći, jer se usporeno sprovode tranzicione promene, a najverovatnije će i predizborna predsednička kampanja negativno delovati na ekonomska kretanja. - Bilo kakvi izbori ne bi trebalo da imaju posledice na sva druga dešavanja u zemlji - da su izgrađene institucije koje rade ono što je njihov zadatak. Međutim, kod nas to nije slučaj i zato se može očekivati da će se građani više baviti izbornim kampanjama nego svojim redovnim poslom - zaključuje Šuković.

Mirosinka Dinkić, direktor odeljenja za socijalnu politiku Instituta G17, procenjuje da će, bez obzira na predizborne aktivnosti, u narednim mesecima privreda biti uspešnija.

- Očekujem da će ubrzo biti vidljivi učinci preduzeća koja će koristiti bankarske kredite. Pokazalo se da se samo na osnovu pokazatelja o kretanjima u industriji ne može ocenjivati stanje u privredi, jer upravo privatno preduzetništvo, zatim građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo i turizam u poslednje vreme pokazuje sve bolje i bolje rezultate - ističe Dinkićeva koja se nada da će uskoro 'biti vidljiviji i porast plata, pa će građani moći više novca da izdvoje za svakodnevnu kupovinu'.

Cene, prema njenim očekivanjima, neće biti smetnja za porast kupovne moći jer se na primeru poskupljenja struje videlo da se menadžeri u proizvodnji i trgovci ponašaju u skladu sa tržišnim ambijentom. M. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.