Izvor: Blic, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupovinom oprali milione

Kupovinom oprali milione

Igor Marini, čovek protiv koga je ranije vođena istraga zbog pranja novca, optužio je Romana Prodija, Pjera Fasina i Lamberta Dinija da su uzeli proviziju prilikom kupovine 'Telekoma Srbije'. Marini je ovu šokantnu tvrdnju izneo u iskazu datom parlamentanoj komisiji koja se u Rimu bavi ovom aferom.

Trojica političara najavila su tužbe protiv Marinija, a Prodi je čitavu stvar prokomentarisao u crnohumornom stilu. 'Sada očekujem da me prozovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u vezi sa serijskim ubicom koji ubija prostitutke u Đenovi.'

Marini je u aferu upleo gospodu Žabu, Rodu i Mortadelu, kako je nazvao 'tadašnjeg ministra spoljnih poslova', 'sadašnjeg sekretara Demokrata levice' i 'jednog političara koji je toliko voleo da vozi bicikl'. Te nadimke čuo je od advokata Fabricija Paoletija, koga je komisija već saslušala. Marini tvrdi i da je Paoleti prebacio 173 miliona dolara u poreske rajeve. Pedeset pet miliona od prodaje 'Telekoma Srbije' oprao je tako što ih je iz Beograda prebacio u Englesku, u jednu banku iz Džakarte i dve iz San Marina. Taj novac bio je namenjen srpskim i italijanskim državljanima, uključujući i Donatelu Dini, koji su bili povezani s trojicom političara. Marini tvrde da dokazi za njegove tvrdnje mogu da se nađu u arhivu beležničkog suda u Luganu gde su, kako tvrdi, kopije pasoša i tekućih računa u bankama.

Italijanski telekom je, zajedno s grčkim OTE, 1997. godine kupio 49 odsto 'Telekoma Srbije' za 800 miliona evra. Kupovinu je obznanio Lamberto Dini, tadašnji ministar inostranih poslova.

U februaru 2001. godine izbija afera zbog sumnje da su pojedinci iz tadašnje italijanske vlade podmitili Miloševićeve ljude kako bi ubrzali posao, a da je zatim iz Beograda od uplaćene sume stigla 'zahvalnica' promoterima posla teška nekoliko desetina miliona dolara. Italijanski dnevnik 'Libero' u članku posvećenom aferi 'Telekom Srbija' piše da je tvorac ideje o prodaji 'Telekoma' bio Ljubiša Ristić, predsednik JUL-a.

- Politički saveznik Miloševića Ljubiša Ristić dao je ideju Miloševiću da proda železnice, poštu i telefoniju Amerikancima. Time bi bila ostvarena dva cilja. Prvo, ispražnjene kase bi bile napunjene, a s druge strane Amerikanci nikada ne bi vojno napali Jugoslaviju, jer ne bi želeli da ugroze sopstvenu svojinu - prenosi 'Libero'. CDC/GB/ŽM

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.