Izvor: Blic, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupcu NIS-a dobro, Srbiji loše

Kupcu NIS-a dobro, Srbiji loše

- Davanje većinske kontrole stranom partneru i namera da se deo vlasništva proda na Berzi dobre su strane predloga za privatizaciju NIS-a. Loše je što se kontrola ne daje prodajom većinskog vlasništva, a još gore što se zadržava zaštita kroz zabranu uvoza derivata do 2010. - kaže za 'Blic' Kori Udovički, bivši ministar energetike u Vladi Srbije.

Zašto je privatizacioni savetnik predložio a Vlada već prihvatila produžavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uredbe o zabrani uvoza derivata?

- Mene ne iznenađuje što je privatizacioni savetnik to preporučio jer on nije dobio zadatak da utvrdi šta je najbolje za Srbiju, već kako da se najbolje proda kompanija. Sa uredbom će se sigurno postići bolja cena. Ali, ta uredba je na veliku štetu građana Srbije. Uredba je na snazi pet godina a NIS nije ni mrdnuo. Naftne industrije i bez zaštite za pet godina promene jednu tehnološku generaciju, a kamoli sa zaštitom.

Građane Srbije gorivo NIS-a godišnje košta oko 300 miliona evra više. To je ogromna cena koju plaćamo zato što imamo dve rafinerije, takve kakve su. A sad idemo u privatizaciju koja potpuno isključuje tržišni pritisak na ponašanje NIS-a. To je suludo. Znači, ko god da kupi NIS, čak i ako računa sa ukidanjem uredbe nakon 2010, moći će da računa sa upotrebom ogromne moći na tržištu jer će biti jedini koji prerađuje naftu. Vi biste predložili ukidanje uredbe? A šta onda?

- Daleko je efikasnije uvođenje carina sa rokovima njihovog smanjenja. Volela bih da čujem objašnjenje zašto to nije urađeno. Privatizacioni savetnik procenio je da kupac treba da potroši 850 miliona dolara za modernizaciju, što je sasvim nepotrebno. Jer, modernizacija u naftnoj industriji već druge godine daje značajne uštede. U NIS-u će se napraviti desetine miliona uštede bez ikakvog ulaganja, samo od reorganizacije posla, kad prestane dupliranje rada i eliminiše se loša koordinacija između rafinerija.

Vi smatrate da je nepotrebno obavezati strateškog partnera da uloži u modernizaciju?

- A i zašto bi nas bilo briga da li je uložio i koliko je uložio? Nas je briga šta će on da naplati našim građanima. Kako ćemo mi da znamo je li njegov benzin kvalitetan ili nije i koliko može da spusti cenu? Pa, tako što otvorite tržište pa se to sve samo desi. Ja verujem da derivate ne treba cariniti jer tako bi konkurencijom naterali vlasnika da i kvalitet i cenu dovede na konkurentan nivo. I onda u ugovor i ne mora da uđe obaveza ulaganja. Slažete li se sa konstatacijom privatizacionog savetnika da je trenutak za prodaju NIS-a odličan?

- Jeste odličan trenutak, ali moraju se postaviti vrlo oštri uslovi kakva mora biti kompanija koja će ga kupiti. Ali, čak ni to nije garancija. Jer ako vi, zahvaljujući zabrani uvoza derivata, nekoliko godina možete da dobijate po 300 miliona dolara godišnje, šta vas košta da koju stotinu ili nekoliko desetina miliona izdvojite da kupite volju u Vladi Srbije, koja god da bude na vlasti, da se uredba još produži. Ima li te vlade koja će pred takvom ponudom odoleti?

B. Krivokapić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.