Kupac „Praga” tuži državu

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupac „Praga” tuži državu

Tomislav Đorđević, sporni vlasnik beogradskog hotela, smatra da mu je raskidom ugovora Agencija za privatizaciju nanela štetu

Navodi republičke Agencije za privatizaciju za raskid ugovora o prodaji beogradskog hotela „Prag”, po kome hotel nije imao kontinuitet u poslovanju i da nisu na vreme uplaćene dospele rate, nisu tačni i zato ćemo Agenciju tužiti domaćim i međunarodnim sudovima i zatražiti povraćaj svega što je plaćeno i izgubljeno, rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naš list Tomislav Đorđević, donedavni vlasnik beogradskog hotela „Prag”.

Inače, po slovu privatizacionih propisa kada se ugovor s kupcem raskine, zato što nije ispunio neku obavezu, sve što je platio i uložio, ne vraća mu se.

Đorđević je kupio hotel u julu 2007. godine za oko 10,5 miliona evra na šest godišnjih rata. Agencija je u petak saopštila da je ugovor raskinula, između ostalog, i zato što nije platio treću ratu od 1,750 miliona evra. Kupac kaže da je ta rata dospela za plaćanje u julu prošle godine.

– Na dan kada je trebalo da platim tu treću godišnju ratu, 17. jul 2009, od Agencije sam dobio obaveštenje da je njihovom kontrolom pokazano da hotel ima manji prihod nego ranije i da nema kontinuitet poslovanja. A hotel se renovira. U taj posao uložio sam tri miliona evra. Kako će imati veći prihod kada ne radi punim kapacitetom. Istim dopisom su me obavestili da, ukoliko ne dostavim nove podatke, ugovor će se smatrati raskinutim posle 60 dana – priča Đorđević.

Novi vlasnik je na takvo rešenje napisao tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu i taj proces je u toku. Treću kupoprodajnu ratu nije uplatio. Kaže da nije video smisao da je plati kada su mu iz Agencije pretili raskidom ugovora iz sasvim drugog razloga. Sada je, međutim, Agencija saopštila da ugovor raskida iz oba razloga – neispunjenja obaveza i neplaćanja dospele rate kupoprodajne cene.

U takvom činu Agencije za privatizaciju, Đorđević vidi samo nečasne i skrivene namere, pitajući zašto su od prošlog jula čekali da tek sada raskinu ugovor s argumentom da nije platio ratu.

Na primedbu da je politika Agencije do sada uvek bila da novim vlasnicima, ukoliko zapnu kod izvršavanja neke obaveze, maksimalno izađe u susret i daju im naknadne rokove, Đorđević uzvraća da postoje dvostruki aršini prema kupcima.

– Država je drugu licencu fiksne telefonije „Telenoru” prodala za svega milion evra, a nekim kupcima preduzeća neće, uprkos krizi. Ne znam šta je u slučaju hotela „Prag” posredi, ali tvrdim da državi ne može biti u interesu da ga uzme pod svoje i traži novog gazdu, jer više nema šanse da za njega dobije deset miliona evra – kaže Đorđević.

Agencija za privatizaciju je prošlog petka raskinula 18 kupoprodajnih ugovora, uglavnom zbog neplaćanja dospelih rata kupoprodajne cene. Interesantno je da su kupci nekih od tih firmi poznati biznismeni, a iznosi koje nisu uplatili državi u proseku su oko pola miliona evra.

Tako je Nenad Popović, funkcioner DSS-a, za ABS Minel elektrogradnju trebalo da plati petu ratu od 503.000 evra. Njegova firma je u petak saopštila da se, verovatno, radi o grešci. U okviru sistema ABS Minel nalazi se sedam privatizovanih kompanija u Srbiji, za koje je ta kompanija do danas na račun Agencije za privatizaciju uplatila više od 24 miliona evra, a u samoj kompaniji redovno se isplaćuju plate i doprinosi i ispunjavaju socijalni i investicioni programi, saopšteno je. U slučaju preduzeća „Novi kolektiv”, za koje se pretpostavlja da ga je kupio Filip Cepter, nije plaćena druga rata od takođe pola miliona evra.

Milomir Joksimović, zvani Miša Omega, nije platio drugu ratu od oko 600.000 evra za ugostiteljsko preduzeće koje u sastavu ima hotele „Srebrnac” na Kopaoniku i „Zelenkadu” na Zlatiboru, a za hotel „Palas” u Jagodini nije platio treću ratu od nepunih 100.000 evra.

Miloradu Pušici, bivšem predsedniku Karate saveza Srbije, oduzeto je preduzeće „Radničko prihvatilište” iz Beograda, jer takođe nije platio drugu ratu od 500.367 evra.

„Budimka” – Požega nije platila drugu ratu od 531.000 evra.

J. Rabrenović

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.