Kulenari se baš ne otimaju za certifikat o zaštiti slavonskoga kulena

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jun.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulenari se baš ne otimaju za certifikat o zaštiti slavonskoga kulena

VINKOVCI - Nakon što su krajem prošle godine prva trojica slavonskih proizvođača kulena dobila certifikate o zaštiti slavonskoga kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU i time je okončan višegodišnji mukotrpan posao kojega je vodila udruga Slavonski kulen-kulin koja okuplja proizvođače kulena, zanimanje za dobijanje certifikata nije pretjerano.

Ministarstvo poljoprivrede je 2013. slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnoga podrijetla na nacionalnoj razini >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i time je ostvaren i preduvjet za zaštitu na europskoj razini.

- Žao mi je što nema više proizvođača kulena koji su se odlučili na zaštitu svoga proizvoda. Od 35 članova Udruge "Slavonski domaći kulen-kulin", koji imaju legalnu proizvodnju, na zaštitu zemljopisnoga podrijetla kulena odlučilo se njih deset od kojih je to uspjelo samo njima troje. Postupak je zahtjevan i nije lako ispuniti sve potrebne kriterije. Mnogi nisu zainteresirani i zbog toga što kulena nema dovoljno na domaćem tržištu tako da im nije primarno oznakom zemljopisnog podrijetla osvajati nova tržišta kada i ovako sve što proizvodu mogu prodati – kaže Andrija Matić iz udruge "Slavonski domaći kulen-kulin".

Matić, koji je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, dodaje kako zaštitom i certifikatom slavonski kulen postaje prepoznatljiv na tržištu kao autohtoni proizvod i postiže veću cijenu pa će proizvođači kulen s ovom oznakom moći na području EU prodavati po cijeni od 400 kuna za kilogram. Inače, cijena kulena se oduvijek određivala prema njemačkoj marki (sada prema euru) i kulenari su znali govoriti da sve ono što je ispod 100 maraka, nije pravi kulen.

Proizvođači su zadovoljni jer je uveden red u proizvodnju i trženje ove slavonske delicije koja do sada nije bila previše poznata na tržištu Europske unije jer se do sada znalo događati da u restoranima i hotelima na moru, nude svašta što se predstavlja slavonskim kulenom, a nije mu ni blizu. Sada to više neće biti moguće jer uz svaki kulen obvezan je i certifikat kojim se štiti autohton i tradicionalan proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.