Kula: Srednja tehnička škola sledeće godine postaće smart škola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 13:09

Kula: Srednja tehnička škola sledeće godine postaće "smart" škola

Srednja tehnička škola “Mihajlo Pupin“ iz Kule će sledeće godine postati moderna, takozvana „smart“ škola i sa nula potrošnjom električne energije.

Projekat izgradnje „smart škole“ sa svim sistemima za upravljanje energijom iniciran je 2019. godine, a ove godine je planirano kompletiranje projektne dokumentacije i raspisivanje javne nabavke, nakon čega može početi izgradnja ovog centra.

"Mi imamo po projektu izgradnju regionalnog centra koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vršiti obuku menadžera iz oblasti energetike iz čitavog regiona. U okviru tog projekta zgrada će biti kompletno rekonstruisana i sa nula potrošnje električne energije, a grejanje će biti na toplotne pumpe. Biće zaista jedna savremena škola sa amfiteatrom, poligonima za obavljanje praktične nastave naših đaka, kao i za ljude koji će dolaziti na obuku. Kompletna okolina škole će biti drugačija", kaže direktorica škole Vera Slijepčević.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić kaže da je strateško opredeljenje Opštine zaštita životne sredine, smanjenje potrošnje električne energije, a ideja je da u budućnosti sve javne ustanove pređu na gas, ili druge energente koji ne zagađuju okolinu.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, opština Kula je već ucrtana na mapi Srbije kao opština u kojoj je podignut prvi vetropark. Prošle, kao i ove godine je u jedan deo objekata ugrađena LED rasveta, kao na primer u sportskoj hali u Crvenki, a sad je jedan projekat prošaou pokrajini vezan za školu u Ruskom Krsturu, gde će se takođe raditi LED rasveta. Pored toga radi se i na projektima vezanim za grejanje.

Po rečima predsednika opštine Kula, projektom je predviđeno da, ako sve bude teklo po planu, novi objekat bi mogao biti gotov u septembru 2021. godine.

Projekat finansira Kancelarija za javna ulaganja, uz podršku Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pilot postrojenje za tretman zelenog otpada u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020

Projekat „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)“ koji u sklopu Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ, uskoro će u Novom Sadu rezultirati izgradnjom pilot postrojenja za tretman, kompostiranje, zelenog otpada sakupljenog sa javnih površina...U saradnji sa gradom Novim Sadom,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.