Kukuruz i suncokret u dobrom stanju, kiše pogoduju bolestima

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Jul.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukuruz i suncokret u dobrom stanju, kiše pogoduju bolestima

BEOGRAD - Kukuruz, suncokret, soja, šećerna repa i druge kulture iz prolećne setve su u dobrom stanju, jer su u dosadašnjem delu vegetacije bili uglavnom povoljni uslovi za razvoj.

Nestabilni vremenski uslovi tokom proteklih sedam dana sa čestim padavinama bili su povoljni za razvoj biljnih bolesti. Promenljivo oblačno i svežije vreme sa povremenom pojavom padavina na celoj teritoriji Srbije obeležilo je period od 22. do 28. juna.

Maksimalne dnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << temperature vazduha su na početku sedmice bile između 21 i 30 stepeni Celzijusovih, dok je sredinom perioda došlo do značajnijeg pada temperatura vazduha, sa vrednostima od 15 do 22 stepena. Srednje dnevne temperature su se tokom posmatranog perioda kretale ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine i bile su u intervalu od osam stepeni na jugozapadu do 20 stepeni u negotinskoj Krajini. Negativna odstupanja ovih temperatura bila su značajna, od četiri stepena na jugozapadu do 2,6 stepeni na istoku zemlje. Zbog visokih temperatura vazduha i suvog vremena u prvom delu juna ozima žita su ubrzala zrenje, tako da je žetva ozimog ječma počela nešto ranije, a žetva pšenice se očekuje ove sedmice. Padavine i niže temperature vazduha od proseka tokom proteklih sedam dana osvežile su jare ratarske, voćarsko-vinogradarske i povrtarske poljoprivredne kulture i omogućile im dalji neometan razvoj, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Najviše kiše registrovano je u višim predelima na zapadu, delu centralne i istočne Srbije kao i u okolini Beograda, oko 20 mm. Najmanje padavina bilo je na severu Banata, u Timočkoj Krajini i dolini Južne Morave, oko pet mm. Iako su padavine u drugoj polovini juna bile skoro svakodnevna pojava, procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek je najniži u Vojvodini i na jugu zemlje, između 50 i 25 odsto. U centralnim delovima Srbije procenat dospelih padavina je u okvirima proseka za ovo doba godine.

Nestabilno vreme stvara uslove za infekcije breskve od prouzrokovača truleži plodova na sortama koje su u fazi zrenja, a i od prouzrokovača šupljikavosti lista. Pored plamenjače i crne truleži na vinovoj lozi bilo je uslova za razvoj sive truleži. U pogledu ratarskih kultura uslovi su vrlo povoljni za razvoj prouzrokovača plamenjače krompira i crne pegavosti. U usevu šećerne repe konstatovano je širenje pega prouzrokovača pegavosti listova, a na nekim njivama je dostignut epidemijski prag za izvođenje prve zaštite.Zabeležena je i aktivnost biljnih štetočina. Druga generacija grožđanih moljaca je u momentu polaganja jaja i početka piljenja larvi. Na šljivi je registrovano prisustvo druge generacije šljivinog smotavca, a u pojedinim zasadima je došlo do jače pojave eriofidne grinje. U zasadima kruške dominiraju larve i jaja kruškine buve u svim fazama razvoja, a prisutna je i medna rosa na listovima.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.