Kućni biznis za pune novčanike

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućni biznis za pune novčanike

Udruženje građana „Plava sfera" i Gradska razvojna agencija pokrenuli su projekat koji će građane uključiti u rad Centra za mali biznis. Primarna ciljna grupa su povratnici, raseljeni i socijalno ugroženi građani koji bi prošli obuku za razvoj porodičnog i malog biznisa i stvorili uslove za zapošljavanje, što bi doprinelo poboljšanju njihovog standarda.

Na okruglom stolu koji je juče organizovan za nevladine organizacije, agencije i gradsku vlast bila je i nezaposlena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dušanka Uzelac, izbeglica iz Bihaća. Njen sin boluje od hemofilije i hepatitisa, a za njegovo lečenje mesečno joj je potrebno oko 1.800 evra. Muž dobija socijalnu penziju od 160, a sin 101 marku pomoći. Njih troje žive u četrdesetak kvadrata u alternativnom smeštaju na Laušu.

nema poniŽenja

„Tražim da radim bilo šta, ništa mi nije ponižavajuće. Ništa ne bih odbila, samo da napokon dobijem posao. Ne moram da budem prijavljena, samo da mesečno imam nešto novca. Obično leti dva-tri meseca radim sezonske poslove i to je sve. I sada tražim posao, ali bezuspešno", rekla nam je ona.

Pre izbeglištva radila je u fabrici tekstila, ali sada slabije vidi, pa nije sigurna da li bi mogla ponovo da radi taj posao. Iako se do sada svugde obraćala za pomoć, ona je izostala. „Centar za socijalni rad pomaže koliko može, ali to nije dovoljno. Lečenje sina je veoma teško i skupo, a skoro svakog meseca moramo u Beograd po lekove", istakla je Duška Uzelac.

Projekt menadžer Centra za mali biznis Vladimir Damjanović je naglasio da je cilj zapošljavanje ugroženih kategorija stanovništa, pre svega povratnika, raseljenih, invalida, mladih. U Centru bi, po njegovim rečima, bili stvoreni svi uslovi za održiv razvoj porodičnog biznisa ili kućne radinosti.

radionice

„Organizovaćemo odgovarajuće obuke za izradu pojedinih predmeta, birati i nabavljati neophodne materijale za izradu, omogućiti pakovanje i distribuciju. Računamo da ćemo već u prvoj godini imati više od 50 kooperanata kućnog biznisa", rekao je Damjanović.

Predstvanici uprave grada su napomenuli da je otvaranje ovakvog centra veliki pomak kako bi se pomoglo ljudima koji se bave kućnom radinošću i da su spremni da pomognu koliko god budu mogli. Kako su naveli, izdavanje dozvole za rad kućne radinosti nije komplikovano jer je dovoljna fotokopija lične karte i plaćena taksa od 40 KM.

Jučerašnjem okruglom stolu prisustvovali su predstavnici udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe, povratnika, Udruženja žena „Duga", Zavoda distrofičara, Udruženja „Klub 15 do 100" koji uglavnom organizuju različite radionice. Njihov zajednički problem je prodaja proizvoda.

Teško do posla

Centar za socijalni rad zainteresovan je za ovaj projekat jer se radi o kategorijama stanovništa koje „pripadaju njima". Po rečima Olivere Mastikose, u Centru se sve češće sreću sa radno sposobnim građanima koji dolaze po jednokratnu pomoć od 200 KM. „Postojanje ovakvog centra dobro će nam doći i sigurno imamo svoj interes. Danas je teško zaposliti žene, a kamoli invalide. Zato i pomažemo svima kojima je naša pomoć najpotrebnija", kaže ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.