Krugman: Srbija da bude deo rešenja

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krugman: Srbija da bude deo rešenja

Beograd -- Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman održaće sutra u Beogradu predavanje o svom viđenju metoda za prevazilaženje ekonomske krize.

Predavanju će prisustvovati visoki državni funkcioneri Srbije, predstavnici diplomatskog kora, ekonomski stručnjaci i ugledni privrednici koji će imati priliku da prodiskutuju o potencijalnim modelima prevazilaženja ekonomske krize, kao i o specifičnostima ekonomske situacije u našoj zemlji.

U ekskluzivnom intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tanjugu uoči svoje posete Srbiji, Krugman je ukazao da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede, po ugledu na mere Evropske centralne banke.

"Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije. Baš kao što bih rekao da pojedinačna država u okviru SAD ne može da sprovodi 'kenzijansku' politiku, isto može da se primeni i na malu državu u Evropi", tvrdi slavni ekonomista.

Krugman smatra da bi male zemlje sa ograničenom privrednom snagom, kakva je Srbija, mogle da pokušaju da ublaže posledice krize po gradjane sprovodjenjem odgovorne ekonomske politike.

Američki analitičari Krugmana smatraju za pristalicu neokenzijanske ekonomske teorije, prema kojoj se krizno razdoblje u nekoj privredi najlakše prevazilazi putem stimulisanja državne potrošnje.

Na pitanje Tanjuga da oceni kako će se dalje odvijati situacija u globalnoj ekonomiji, Krugman je upozorio da i dalje preti rizik od zaoštravanje krize u Evropi.

"Potezi Evropske centralne banke kupili su nešto vremena, ali su osnovni problemi i dalji veoma ozbiljni i potrebna je mnogo veća podrška za prezadužene zemlje od one koju smo do sada videli", kazao je Krugman i dodao da Evropi i dalje prete značajni rizici, koji se, kako se nada, neće manifestovati.

Prema njegovom mišljenju, lekcija za budućnost iz tekućeg kriznog perioda je da treba imati više finansijskih propisa da bi se uopšte izbegao ovakav oblik krize, ali je, isto tako, potrebna snažna podrška ekonomijama pogodjenim krizom.

"Velika greška na obe strane Atlantika bila je odustati od nekih monetarnih i fiskalnih stimulansa, iako ljudi ne vole da nastavljaju sa stimulacijama ako one ne pokazuju rezultate", smatra Krugman.

On navodi da je trebalo nastaviti sa stimulacijama na znatno duži period, a umesto toga, one su se, kaže, pretvorile u štednju, što se 2010. pokazalo kao katastrofa i prolongiralo probleme.

"Potrebno je da ponovo naučimo lekcije iz Velike depresije, a dok ste u depresiji vaš prioritet treba da bude izlazak iz nje i, mada fiskalna odgovornost ne treba da bude zanemarena, ona mora da bude od sekundarnog značaja", istakao je ugledni ekonomista.

Krugman je bio žestoki krtičar ekonomske politike bivšeg američkog predsednika Džordža Buša (mladjeg), a tokom predsedničkih izbora 2008. negativno se izražavao i o ekonomskom programu Baraka Obame.

On dolazi u Srbiju na poziv Nacionalnog saveta za privredni preporod, Srpskog privrednog kluba "Privrednik", kompanija "Delta Holding", "Interkomerc", PSP Farman, "Beohemija" i "MK grupa".

Profesor Krugman je jedan od vodećih ekonomista današnjice, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomske nauke 2008. godine, profesor Prinston univerziteta i kolumnista lista "Njujork tajms".

Predavanje u Beogradu je prvo u nizu koje će Krugman držati u regionu, a slede njegove posete Zagrebu i Ljubljani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krugman: Srbija da bude deo rešenja, ne može sama

Izvor: Kamatica.com, 02.Okt.2012

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je kazao da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede, po ugledu na mere Evropske centralne banke..

Nastavak na Kamatica.com...

Možda nam nobelovac pomogne da se izvučemo

Izvor: Mondo, 03.Okt.2012, 09:47

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman održaće danas u Beogradu predavanje kojim će predstaviti svoje viđenje metoda za prevazilaženje svetske ekonomske krize...Predavanju će prisustvovati visoki državni funkcioneri Srbije, predstavnici diplomatskog kora, ekonomski stručnjaci i ugledni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.