Krstić: Može bolje, optimista sam

Izvor: B92, 17.Dec.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić: Može bolje, optimista sam

Beograd -- Bolji privredni ambijent moguć već krajem 2014, kaže ministar Krstić. Bez promene Zakona o radu "dubinske reforme" nisu moguće, kaže ministar Radulović.

Ministri Krstić i Selaković (Tanjug)

Krajem 2014. godine Srbija bi već mogla da ima drugačiji privredni ambijent, a da li će ga i imati, to zavisi pre svega od dinamike sprovodjenja planiranih mera, rekao je ministar finansija Lazar Krstić

Na današnjem orkuglom stolu u organizaciji Američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredne komore (Am Cham) – "Drugo prolazno vreme: Uključi se za promenu", Krstić je rekao da se obzirom na dinamiku i doslednost u sprovođenju svih mera koje su planirane, privredni ambijent zaista može promeniti.

"Može biti bolje, optimista sam, ima puno preduslova. Kada će nam biti bolje zavisi od toga kada ćemo te preduslove ispuniti", dodao je.

Poslednja tri meseca, rekao je, sprovedene su pripreme za sveobuhvatnije strukturne reforme, i tih prvih sto dana od rekonstrukcije vlade bilo je posvećeno radu na izradi sistemskh zakona, merama za suzbijanje sive ekonomije, i planiranju rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju.

Vlada je u poslednja tri meseca intenzivno radila na sistemskih promenama, a namera je, rekao je, da se u narednom periodu organizauje sveobuhvatna diskusija o poreskom sistemu i načinu finansiranja citave države, da se zna ko je za šta odgovoran i odakle se vuku prihodi.

"Jasno smo definisali ciljeve i počeli da radimo punom parom na stvarima koje će privredni ambijent učiniti obljim", rekao na Krstić nakon što je, na otvaranju skupa u hotelu Metropol palas, u Beogradu, predstavljeno istraživanje sprovedeno među članicama AmChama o merama koje je potrebno sprovesti da bi se unapredio poslovni ambijent u Srbiji.

"Bez Zakona o radu nisu moguće reforme"

Na skupu AmChama učestvuje i ministar privrede Saša Radulović koji je izjavio da očekuje da će do kraja godine početi javna rasprava o novom zakonu o radu, a da će u januaru ući u skupštinsku proceduru.

Ministar je rekao da je insistirao da zakon o radu uđe u skupštinsku proceduru do kraja godine, ali da to neće biti moguće.

"To je kritičan zakon, ne samo za privredni rast i zapošljavanje, već i za uspešan završetak privatizacije", dodao je.

Bez tog i drugih sistemskih zakona, neće biti moguće napraviti ono što je planirano, a to su "dubinske" reforme u 2014, da bismo krajem 2015. počeli da osećamo boljitak.

Ovi zakoni su samo početak i u narednoj godini potrebno je sprovesti i giljotinu propisa, rekao je on.

"Ako sprovedemo reforme u 2014, veliki sam optimista da ćemo napraviti veliki korak napred", poručio je Radulović.

Govoreći o otporima sindikata izmenama Zakona o radu, Radulović je naveo da je razlog tome što ljudi žive teško, kao i "bojazan od nepoznatog".

"Neophodna pravna predvidljivost"

Na skupu učestvuje i ministar pravde Nikola Selaković koji je poručio da je za dobar privredni i investicioni ambijent neophpdna pravna predvidljivost, i da će se na tome intenzivno raditi.

"Niko neće da uloži novac ako ne zna kako će u slučaju spora moći da zaštiti svoja prava. Pravna predvidljivost je nešto što nam je potrebno", rekao je Selaković.

Kako je precizirao, radiće se na jačanju discipline rada u sudovima, hitnosti u rešavanju radnih sporova i ujednačavanju sudske prakse.

Selaković je poručio i da se zalaže za javno objavljivanje svih presuda, odnosno tipskih rešenja za iste vrste sporova.

"Ista pravna situacija treba da se rešava na isti način, to je ono što je svakom investitoru u interesu", rekao je ministar pravde i dodao da ta praksa u Srbiji, u ovom trenutku, nije na potrebnom i zadovoljavajućem nivou.

Selaković je podvukao da radni sporovi moraju da se rešavaju na hitan način, ali i naveo da određene zemlje EU, pa čak i stariji članovi Unije imaju problem sa brzinom rešavanja radnih sporova.

Ministar pravde je rekao da nema dovoljno manevarskog prostora, ali da u njemu mora da se kreće i traži rešenje za dugotrajne radne sporove, neujednačene sudske prakse.

Selaković ipak veruje da će za godinu dana moći da se govori o onome što je urađeno u toj oblasti.

Kompanije očekuju investicije i nova radna mesta

Prema danas predstavljenom istraživanju AmChama, više od polovine članica te komore u Srbiji očekuje da u naredne dve godine može biti dodatnih investicija i otvaranja novih radnih mesta.

Istraživanje je tokom oktobra i novembra sprovedeno među članicama AmChama koje okuplja 180 američkih, drugih stranih i domaćih kompanija.

Kada su u pitanju reforme koje bi mogle da dovedu do zapošljavanja, predstavnici kompanija koje su učestovale u istraživanju, naveli su da su to uglavnom reforme radnih odnosa, povećanje likvidnosti, stabilizacija makroekonomskog okruženja.

Predstavnici kompanija takođe smatraju da je važno da i stručnjaci budu osposobljeni i edukovani za potrebe modernog tržišta, pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju očekivanje zapošljavanja u naredne dve godine, skoro 52 odsto članica AmChama, reklo je da očekuje povećanje, skoro 35 odsto stagnaciju, a 14,13 odsto - smanjenje.

Kada su u pitanju najavljene mere koje će najviše uticati na povećanje zaposlenosti rezultati pokazuju da će jedino reforma radnog zakonodavstva direktno uticati na zapošljavanje, dok će borba protiv sive ekonomije, poreska reforma i brže dobijanje građevinskih dozvola imati manji uticaj.

Skoro 65 odsto ispitanika navelo je da bi bolja praktična znanja i vestine diplomaca primarno doprinele njihovom boljem zapošljavanju, oko 52 odsto smatra da bi tome dorineo veći izbor za zapošljavanje srednjeg menadžmenta, a mogućnost dobijanja subvencija svrstan je tek kao četvrti faktor koji bi uticao na zapošljavanje.

Na pitanje koji su faktori najvažniji za odlučivanje o investiranju u neku zemlju pored političke i makroekonomske stabilnosti, veliki broj članica AmChama u to je svrstalo poresku politiku.

Najveći problem u Srbiji je velika nezaposlenost, odnosno podatak da svaki četvrti građanin nema posao, tj. svaki drugi mlađi čovek, rekla je izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji Maja Piščević.

Piščevićeva je rekla da su rezultati istraživanja bili očekivani, i da je dobro što se uprkos krizi ipak oseća optimizam.

Ona je rekla da se taj optimizam vezuje uglavnom za ispunjavanje uslova koji su definisani u samom istraživanju, a na koje se odnosi reforma radnog prava, Zakon o planiranju i izgradnji, unapređenje sistema javnih nabavki i rešavanje problema sive ekonomije.

"Zadovoljni smo načinom na koji su ministri finansija, privede i pravde govorili o planiranim promenama i dali su nam čvrsta obećanja kada će se usvojiti određeni zakoni što dosta znači i pomaže za ono što planiramo", kazala je Piščevićeva za Tanjug nakon predstavljanja rezultata.

Ona je na skupu rekla da je glavni motiv za istraživanje koje je, kako je rekla, dogovoreno sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem velika nezaposlenost.

Članice američke privredne komore ukupno su do sada investirale preko 14 milijardi evra u privredu Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međuvladina konferencija u januaru

Izvor: B92, 17.Dec.2013

Beograd -- Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport očekuje da će se narednog meseca održati prva međuvladina konferencija o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji...Davenport je na skupu u organizaciji Američke privredne komore "Drugo prolazno vreme - uključi se za promenu", rekao da će se...

Nastavak na B92...

Krstić: Krajem 2014. povoljniji privredni ambijent

Izvor: Blic, 17.Dec.2013

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će krajem 2014. u Srbiji biti drugačiji privredni ambijent koji će omogućiti rast zapošljavanja...- Ja sam optimista i duboko verujem da već krajem 2014. možemo da imamo potpuno drugačiji privredni ambijent, kao posledicu sprovedenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.