Krkobabić sa ambasadorkom Nemačke o očuvanju i unapređenju ruralne sredine

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 18:54

Krkobabić sa ambasadorkom Nemačke o očuvanju i unapređenju ruralne sredine

Na sastanku predstavnika Ministarstva za brigu o selu i ambasade Nemačke, održanom u Palati Srbija, istaknut je značaj privredne saradnje Srbije i Nemačke.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ona predstavlja više nego dobru osnovu za dalje rešavanje pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj, odnos urbanog i ruralnog, kao i očuvanje i unapređenje ruralne sredine.

Krkobabić i ambasadorka Anke Konrad su istakli da su investicije Nemačke u Srbiji značajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u velikim gradskim centrima, ali i dosadašnja ulaganja u manja mesta kao što su Mionica, Vlasotince, Vranje i da predstavljaju pravi motor razvoja tih sredina i priliku za ljude da u svojim sredinama ostanu da žive i rade ili da neki novi pođu u te krajeve.

"Mala preduzeća do 50 zaposlenih su pravi recept za ekonomsku održivost ruralnih krajeva", jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Nemačka strana iznela je primere kako mali proizvođači, dominantni u ruralnim područjima, traže način da postignu konkurentnost proizvodnjom organskih kultura, tzv. biofarmingom, proizvodnjom retkih vrsta voća i povrća ili seoskim turizmom i u svemu tome se oslanjaju i na pomoć države.

Srpska strana je istakla rezultate programa oživljavanja zadrugarstva kao modela organizovanja malih individualnih proizvođača, kao i uspešan program naseljavanja praznih seoskih kuća.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.