Kriznim merama blizu kraj: Nakon pet godina pun iznos plate u javnom sektoru VIDEO

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriznim merama blizu kraj: Nakon pet godina pun iznos plate u javnom sektoru VIDEO

Beograd -- Od 1. januara 2020. neće više važiti Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada u javnom sektoru.

To je dobra vest za 600.000 zaposlenih kojima su plate u proteklih pet godina bile umanjene za 10 odsto.

Od novembra 2014. kada je na snagu stupila krizna mera o umanjenju plate za 10 odsto svima u javnom sektoru koji su imali platu višu od 25.000 dinara, od Nove godine, dakle, posle pet godina i dva meseca, zaposleni će opet dobijati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pun iznos zarade.

"Ove godine za osam meseci imali smo kao država oko 50 milijardi dinara uštede koaj nije bila predviđena planom budžeta. Do kraja godine predviđeno je 0,5 procenata fiskalnog deficita, tako da se pojavio prostor za vraćanje stanja na početak", kaže za Prvu TV profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.

On podseća da smo sredinom 2014. godine, po izjavi tadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića, ali i Blumbergu, bili na tri meseca od bankrota.

"Potom je dušan Vujović napravio program koji je prezentovan MMF-u, a reginalni direktor MMF-a rekao je da je program nekonvencionalan i da neće proći“, kazao je Đuričin.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.