Kriza drma berzu, dinar i zadužene

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza drma berzu, dinar i zadužene

BEOGRAD - Svetska finansijska kriza juče je ozbiljno uzdrmala i Srbiju, a kakve će biti posledice, videće se narednih nedelja. Narodna banka Srbije juče je morala da proda 40 miliona evra kako bi sprečila drastičniji pad dinara, a indeks „beleks 15“ na Beogradskoj berzi zabeležio je najnižu vrednost od kako postoji i najveći dnevni pad od 8,09 odsto, dok je „beleks lajn“ na godišnjem minimumu. Prvi će posledice na svojoj koži osetiti građani koji imaju kredite jer će im se rate >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izražene u evrima povećati posle obračuna u dinarima.

Loše za privredu

Ukupna situacija odraziće se loše na celu privredu, rast inflacije, a samim tim i na sve građane. NBS osim prodaje deviza nema drugih instrumenata, a još se okleva sa donošenjem mera za Berzu.

Zvaničan srednji kurs evra juče je prvi put od 15. avgusta iznad 77 dinara i iznosi 77,65 dinara. Prema srednjem kursu NBS evro vredi 96 para više nego u petak i tokom vikenda. U 2008. godini dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta, kada je kurs bio 75,75 dinara za evro, a najslabiji je bio 12. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada se evro menjao za 83,87 dinara.

„PAD“ FONDOVA

Od 13 fondova najgori dan juče je imao „Citadel trijumf“. NJegove investicione jedinice pale su za 1,65 odsto, dok je najbolje prošla „Fima proaktiv“ sa padom od 0,13 procenata.

NADA GUVERNERA

Radovan Jelašić, guverner NBS, upozorio je u subotu da će efekte ekonomske krize verovatno osetiti građani koji se zadužuju po varijabilnim kamatnim stopama. „Građani to još ne osećaju pošto je sve kompenzovano nešto jačim deviznim kursom, pa se zato u dinarskoj protivvrednosti to još ne reflektuje, a nadamo se da će tako i ostati“, naveo je Jelašić.

NBS je saopštila da je prodala na međubankarskom deviznom tržištu ukupno 40 miliona evra kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa. „NBS će, ukoliko bude potrebno, koristiti devizne rezerve, ali samo da bi uticala na dnevno prekomerno pomeranje kursa, a nikako da bi promenila dugoročni trend, niti nivo kursa koji se formira u skladu sa odnosima ponude i tražnje na deviznom tržištu“, navode u NBS, i dodaju da je od 11. maja do juče NBS bila prisutna na deviznom tržištu samo četiri puta sa po tri miliona evra.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da iznos kojim je centralna banka reagovala na tržištu pokazuje da se situacija dramatizovala, mada on kaže da se to desilo još u petak. On navodi da je razlog velika tražnja za devizama, koju proizvodi manji priliv krosborder kredita usled finansijske krize u Evropi.

- U situaciji kada nam se više od polovine deficita tekućeg plaćanja pokriva ovim kreditima koje firme direktno uzimaju u inostranstvu njihovo smanjivanje predstavlja veliki problem - navodi on i dodaje da se ovi zajmovi ipak nastavljaju. Nikolić ističe da će dinar slabiti i narednih dana, ali će ga takođe NBS braniti.

Kasne mere za Berzu

Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, ocenjuje da je pad kursa dinara jedna od posledica pomeranja na srpskom tržištu nastalih zbog svetske ekonomske krize. „Može se računati ne samo na rast kamata, nego i na pad vrednosti dinara prema evru, što će pogoditi ljude koji su zaduženi kod banaka uz deviznu klauzulu“, rekao je Đogović. Prema njegovim rečima, svetska finansijska kriza smanjiće i ponudu kapitala u Srbiji. Đogović je naveo i da je jedna od posledica krize, naročito na Beogradskoj berzi, povlačenje stranih investitora.

Indeks „beleks15“ vezao je deset dana minusa zaredom, a „beleks lajn“ čak 11, uz jučerašnji pad od čak 5,49 odsto. Sve ovo dovelo je do toga da učesnici na tržištu kapitala i regulatori počnu da razmišljaju o merama za smirivanje krize, pa se javila ideja da se na Beogradskoj berzi smanji zona promene dnevne cene akcija sa sadašnjih 20 odsto i da se onemogući prodaja samo jedne hartije, čime se menja vrednost cele akcije. Brokeri, međutim, ne misle da će to uspeti da promeni aktuelni trend.

Tako Dragijana Radonjić-Petrović, direktor brokerske kuće „M&V investments“, smatra da to nisu mere koje mogu automatski da utiču na tržište kapitala, već da berza treba da koristi zaštitne mehanizme, kao što je to uradila moskovska berza, koja je prošle nedelje bila tri dana zatvorena zbog panike među investitorima.

Pravo na prodaju

- Kod nas se za to koristi zona fluktuacije od 20 odsto, tako da bi meni mogao da bude prihvatljiv predlog da se taj procenat smanji kako bi se sprečile velike oscilacije, ali samo ako bude dobro argumentovan. S druge strane, ideja da se onemogući prodaja samo jedne akcije je problematična, jer šta se dešava ako neko stvarno hoće da proda samo jednu akciju. To se često koristi i za manipulacije, ali postoje akcije koje koštaju i po 100.000 dinara, pa je sasvim moguće da neko hoće da proda samo jednu akciju - podseća Petrovićeva i dodaje da se slaže da jedna takva prodaja ne bi trebalo da se uračunava u vrednost indeksa. Ni glavni broker „Sinteza invest grupe“ Nenad Gujaničić ne veruje u dugoročnost ovakvih poteza, ističući da nikakve administrativne mere ne mogu da zamene dobru regulativu.

- Smanjenje zone fluktuacije će, naravno, redukovati mogućnost dnevnog pada cene, ali to neće mnogo pomoći tržištu - kaže Gujaničić. Prema njegovom mišljenju, ako bi država ukinula porez na kapitalnu dobit na berzanske transakcije, to bi bio signal da država pokušava da poboljša situaciju, ali ni to ne bi bilo dugoročno rešenje.

Sinoc na dnevniku rekose mnogo drugacije, da u nasoj zemlji nece biti osecene posledice krize. ovde na zapadu garantuje drzava stedne uloge samo do 20 hiljada eura i to po osobi. i jos je receno da ce kriza najvise i prvo pogoditi male, nerazvijene zemlje. A to smo mi... na zalost

A ja taman naucio da je berza oslabila zbog Kostunice i nestabilne vlade koja usporava evropske integracije.

Otisao Kostunica i kakve su ovo sada NOVOTARIJE i GLUPOSTI oko berzanskih indeksa. Treba da pisete kako sve cveta, raste i siri se blagostanje.

Ovo samo zbunjuje i uznemirava javnost, sto je kaznjivo :)

Blagostanje tek treba da se oseti kada Dinkic, Tadic i Djelic prodaju srpske guzice za pelepu, fantasticnu i vaseljensko-predivnu Evropu.

Kako je fantasticno sto je EZ pokazala pravo lice.Prvo su se od 27 clanica sastali lideri samo 7 EZ drzava dok ostalih dvadeset nisu bili pozvani.Sto pokazuje odnos unutar organizacije ko je bitan a ko ima da slusa ili propadne ako treba.Pokazalo je da su price o jedinstvu laz jel na kraju se spasava nacionalna ekonomija.Nemacka Nemacku Francuska Francusku i tako dalje.A onda je Nemacka sve otkacila jel je rekla bez saglasnosti velikih EZ drzava da ce da garantuje uloge banaka.To je uradjeno sa ciljem da se iz banaka ostalih EU drzava pare premeste kod njih jel oni kao garantuju a citav problem je jel banke su izgubile i nemaju pare a nece da kazu koliko imaju i ne pozajmljuju jedne drugima.To je izazvalo bes medj velikim clanicama sa opaskom da je obecanje Nemacke 1/3 istina i da oni nemaju kapital da pokriju sve uloge.I nasta nas ovo sve podseca?Pa bivsu YU.Dok su krediti radili(NATO) svi su bili sretni.Isto kao sad Amerika i EZ(ovi su prezaduzeni u milijardama i trilijardana.Island banke su pozajmile 50 puta vise para od godisnjeg obrta cele zemlje).Sada kad je haos svaka drzava radi za sebe bez obzira ako to ugrozava drugu drzavu EZ.Najtragicnije je gledati ih na njihovim nacionalnim TV kako se pljuju Nasta nas to podseca?A sto se Rusije tice.Pa prvo Rusija nema dug kao i Kina.Nemaju jedan dolar duga(da su se pozajmili trilijarde milijardi ko Amerika sada bi bili super bogati al bi sada bili na ivici propasti)Berza koja im pada je dollar-denominated Russian Trading System RTS.Zbog jadnog dolara.Medjutim oni je uvek zatvore za vreme haosa jel za Rusiju i rast ekonomski kao i standard gradjana berza nije toliko bitna.Zato svi ekonomisti kazu da su Amerikanci zaista propali za sledecih 15 godina je ce Kina i Rusija da dolarsku pozadinu u biznisu i drzavnim rezervama menja za zlato da izbegnu mahinacije berzanske.Da haos bude veci dobar deo EZ drzava je probao bud zasto zlatne rezerve i uzdao se u svoje berze i valute.Potpuno tragicna ekonomska politika

Ne samo to, Rusija i ne samo da nemaju dugove, vec njihove ekonomije uopste ne zavise od prevaranata i bandita na Berzama. Jedino u Americi, celokupna "Ekonomija" zavisi od Berze. U americi vise i ne postoji prizvodjna (bar ne za 300 miliona stanovnika). Vec 10 dodina se smao prosipa iz supljegu u prazno i jedan drigom prodaju maglu.

Pricate budalastine.Pogledajte berze Kine i Rusije pa vidi kako nema veze to sto pricate. Svi parametri su u debelom minusu. Ako se tako razumete u ekonomiju onda sigurno i znate od cega se Kina "obogatila" i od koga zavisi. Rusija je mafijaska tvorivina bez srednjeg staleza i nemoze se uporedjivati sa razvijenim svetskim drzavama. Nije bogatsvto jedne drzave 10 tak milijardera koji su se obogatili pljackom drzavnih resusa.Nemoj te nikada podceniti Anglo Saksonce (Engleze, Nemce i Francuze)pa cak i kada propadanju. Zasto mi Srbi toliko velicamo Ruse. Molim da mi neko kaze kada su oni nama nest o da li, pomogli?A tek Kinezi. Srbija treba da ide u EU jer tamo pripada.

Jelena, pricas gluposti. Bolje da cutis nego da lupas o necemu sto ne shvatas. Razlika izmedju Rusije/Kine i Amerike njihovih berzi je kao dan i noc. Celukopni Americki ekonomski sistem je baziran i 100% zavistan od Berzi kao sto je nasdaq, Dow jones, i ostali. Sve sto "postoji" je na berzama.. Velike korporacije, penzije, raznorazni papiri, ustedjevine,.. Velike Americke korporacije kao sto su Ford, GM, GE, i ostali vec godinama posluju u ogromnim gubitcima (GM gubi 40 milijardi dolara godisnje) Berza im je jedini priliv nivca zahvaljujuci banditima koje za racun budala kupiju i prodaju smece, a samim tim prave velike profite pogotovo kad se tu umesaju spletakrosi. Ako bi se desilo da Nasdaq ili Down Jones prestanu da postoje, sve bi kolapsiralo u Americi, i svi bi se nasli na ulici bez icega.

Rusija ima svoju berzu ali ona ucestvuje mozda manje od 2-3% procenta u ukupnom bogatsvu Rusije. Ukoliko Ruska berza kolipsira, samo mali broj ljudi bi to osetio na svojoj kozi. Kina je negde na pola puta izmedju Amerike i Rusije..

Ne postoji negde u svetu toliko prevaranata kao sto je na Americkim berzama a bogatsvo jedne drzave se meri u drugacije nego sto ti mislis. Americko bogatsvo je vestacko i meri su u broju odstampanih raznoraznih papira ukljucujuci zelini papir za dupe, Americki dolar.

Umesto da lupetas o necemo sto je visa nauka za tebe, bolje kupi kartu sveta i vidi gde se nalazi Srbija... Drugo Anglo/Saksonci su vecinom Englezi. Francizi su Kelti i Gauli a Nemci su vecinom Germani,

Evo samo jedan primer koliko je Americki ekonomski sistem obicna trulez.

Pre par meseci, velike korporacije, uljucujuci General Motors, izabacile su svoje tromesecne izvestaje o poslovanju. za GM se ocekivalo da proglasi velike gubitke.

Ne mogu tacno da se setim tacnih cifara, ali umesto 12 milijardi dolara gubitka, GM je napravio "samo" nesto manje od 10 milijardi dolara gubitaka. Odmah, isti dan, deonica GMa je skocila na berzi.. Zasto? Zato sto se "ocekivalo" da GM napravi vece gubitke.... Sta se desilo.. Neko je sa parama od budala kupio deonice firme u propadanju napravio velike pare za sebe a posle par dana, naravno, vrednost je pocela da pada... Trenutno GM ima vise 300 milijadi dolara gubitka. GM vise ni kamate nemoze da isplati i ako nema budala da bacaju pare na GM, on ni plate nece moci da isplati.

Nemojte zaboraviti, glavni uzrok i pocetak raspada SFRJ jeste Agrokomerc iz Velike Kladuse i Fikret Avdic. MMF je zavrnuo slavinu i odjednom se Agrokomerc nasao u 1 milijardu dolara duga koji ne moze da vrati. To je bio pocetak kraja SFRJ.

A sto se tice tvojih Anglo-saksonaca, njima se zivotni prostor dramaticno suzava, pa ci ni London vise nisu u stanju da zovu Anlgo-saksonskim gradom.

Al je mocno ispiranje B92, pa to je cudo!

Indeks Beleks,Mija,Pera...kakvo zlato bre?Za nekoliko godina ce samo ZEMLJA,DUVAN i ALKOHOL da imaju neku vrednost!20ih godina proslog veka su samo nekoliko ekonomista upozoravali na posledice tadasnje finansijske krize,90% njih(strucnjaka) su jos dan pred sloma sirili optimizam!Medju njima i poznati Irving Fisher.Mislim da je socialisticka revolucija 1917 godine bila preuranjena tada,ali mozda su kapitalisti to tacno i znali pa je bas zato forsirali?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.