Krivi im poštari

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivi im poštari

U Novom Sadu ažurniji u dostavi zbunjujućih uplatnica nego poreskih rešenja

Novi Sad Novosađani su se ovih dana našli zbunjeni pred činjenicom da su im na kućne adrese oko 15. maja stigle uplatnice za naplatu poreza na imovinu. I to iz dva razloga. Prvo zato što su, uz već tradicionalnu neažurnost, na njihove kućne adrese stigle uplatnice Poreske uprave za uplatu poreza za drugi kvartal bez rešenja o ovogodišnjem razrezu, a drugo jer je, i pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga što rešenja nisu stigla, rata bila veća od četvrtine ukupne prošlogodišnje obaveze, bez obrazloženja.
I pored velikih gužvi na šalterima i uglavnom zauzetih telefonskih linija uspeli smo da od Sanje Radak, šefa službe za naplatu u Novom Sadu, dobijemo objašnjenje da su poreskim obveznicima koji su dobili uplatnice poslata i rešenja, ali da ne zna zašto ona nisu stigla. Za takve slučajeve u Poreskoj upravi odgovornim smatraju pošte, koje su bile dužne da ih pošalju.

Veću ratu za drugi kvartal obrazlažu time da je ona obračunata prema razrezu poreza iz rešenja za ovu godinu, dakle onom rešenju koje građani – nisu dobili.

Interesantno je, međutim, kako se nije dogodilo da poštari (ako su već oni krivi) Novosađanima dostave najpre rešenja, a ne uplatnice sa zbunjujućim iznosima.

U ovoj čudnoj birokratskoj igri najviše ispaštaju građani koji redovno ispunjavaju zakonske obaveze i koji su pohrlili na već prenatrpane šaltere da vide u čemu je problem. Ko je kriv za takvo maltretiranje – ne zna se! Do prekjuče se nije znalo ni kako se obračunava kamata na zakasnele uplate poreza za drugi kvartal, što je takođe podiglo temperaturu među građanima.

Pomoćnik direktora Regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu (koji pokriva celu Vojvodinu) Aleksandar Vuković potvrdio nam je da su problemi sa poštarima već tradicionalni, zbog čega je sa PTT "Srbija" potpisan i novi ugovor, ali je izrazio i izvesno razumevanje za to, jer, recimo, samo na području grada Novog Sada treba distribuirati oko 100.000 rešenja i isto toliko uplatnica.

On kaže da je neophodna i pomoć lokalnih samouprava. Jer, od ove godine porez na imovinu ide u gradske odnosno opštinske budžete, ali lokalne vlasti u Vojvodini, osim u Inđiji, za sada ne iskazuju za to odgovarajuće interesovanje.

S. Živković

-----------------------------------------------------------

Ko plati – ne duguje

Problem sa porezom ne postoji, kažu u Poreskoj upravi u Nišu

Niš – Problem oko novih rešenja poreskim obveznicima na imovinu (za ovu godinu) u Nišu ne postoji. Čak nema problema ni oko opterećivanja dužnika kamatom. To odgovorno tvrde u Poreskoj upravi u Nišu gde su nam rekli da se i poreske obaveze uglavnom redovno izmiruju.

– Stanovnici Niša koji poseduju imovinu, a koji nisu dobili rešenja na ime poreskih zaduženja za ovu godinu, kvartalno plaćaju akontacije poreza na osnovu prošlogodišnjih rešenja. Do sada su za prvi kvartal bili u obavezi da izmire porez do 15. februara, a za drugi kvartal do 15. maja. U međuvremenu u toku je izrada novih rešenja, koja će biti uručena svim poreskim obveznicima – rečeno nam je u niškoj filijali Poreske uprave Srbije.

Građani Niša koji poseduju stanove, kuće i drugu imovinu, posebno se naglašava, biće dužni jedino da kasnije, kada budu dobili nova rešenja, nadoknade razliku između uplaćene akontacije i novog iznosa poreskih zaduženja iz novog rešenja za 2007. godinu.

Kada je reč o problemu okamaćivanja dužnika, koji ne izmiruju porez u Nišu, rečeno nam je da se kamata obračunava na neizmiren dug i pojavljuje se samo kod onih poreskih obveznika koji nisu platili akontaciju za prvi kvartal, u februaru ili, s obzirom na to da je već petnaestak dana prošlo od 15. maja i roka za izmirivanje obaveza i za drugo ovogodišnje tromesečje. Nikakve druge kamate nisu u pitanju, a ponajmanje nema govora da se ona (kamata) obračunava na ceo iznos poreza iz novih rešenja. Ko je platio akontaciju taj je praktično izmirio obaveze i ništa ne duguje, osim što je dužan da razliku između te akontacije i iznosa u novom rešenju dodatno izmiri. Ako poreski obveznik ne bude platio tu razliku, onda će se automatski, kasnije, i na to obračunavati kamata, kažu u filijali Poreske uprave u Nišu.

T. Todorović

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.