Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog NIS-a

Beograd -- Deo javnosti kritikuje odluku da se prodaju rafinerije nafte nakon upozorenja MMF-a da će odustati od aranžmana sa Srbijom, ako se to ne učini

Branislav Pomoriški, Dušan Petrović i Zoran Drakulić kritikovali su danas predloženi model restrukuriranja NIS-a, na koji obavezuje ugovor s MMF-om. S druge strane, Vladeta Janković, savetnik premijera Srbije, kaže da će put ka EU biti usporen ako se ne reformišu NIS i penzioni sistem.

Bivši predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Upravnog odbora NIS-a Branislav Pomoriški smatra da se pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda žele prikriti prave namere oko restrukturiranja te kompanije, a potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović da prodaja rafinerija predstavlja najlošije rešenje za Srbiju. On traži od Vlade Srbije da odgovori na pitanje kako se dogodilo da to postane obaveza u ugovoru s MMF-om.

Pomoriški, koji je bio na čelu Naftne industrije Srbije-a od 2002. do 2004, izjavio je za novosadski "Dnevnik" da se pretnjama MMF-a licitira, a da se "suštinski pravi prostor da se što lakše obezbedi saglasnost Skupštine Srbije za veliku operaciju". On kaže da je Naftna industrija Srbije mogla biti restrukturirana i ranije, ali da to nije sprovedeno jer koncepti koje su napravili Upravni odbor i menadžment kompanije, odnosno, italijanski konsultant Franko Bernabe, "nisu ostavljali dovoljan prostor da se kapitalizuje ono što se centralističkim modelom organizacije naftne industrije želelo postići".

Prema njegovim rečima, "Naftagas", koji je "stožer kompanije i koji je u NIS ugradio svoje ime, svetski renome i 90 odsto kapitala", novim konceptom Vlade Srbije se "organizaciono degradira i kapitalno onesposobljuje". "Menadžment i uprava koji su došli posle nas poništili su oko 250 miliona evra internih potraživanja 'Naftagasa'. To je novac koji su mu druge članice sistema dugovale i to je jednostavno izbrisano gumicom", rekao je on i dodao da je time "Naftagas" kapitalno onesposobljen, a da je smeštanjem ukupnog tehnološkog viška u njegovo naručje, koji iznosi oko 13 do 14 hiljada ljudi, i "socijalno ugušen".

Prodaja rafinerija najlošije rešenje

Petrović je, takođe za "Dnevnik", rekao da bi odgovor na pitanje kako je prodaja NIS-a postala obaveza u ugovoru s MMF-om, trebalo da daju potpredsednik Vlade Miroljub Labus i ministar finanasija Mlađan Dinkić, kao učesnici u pregovorima s MMF-om, ali i premijer Vojislav Koštunica, koji je potvrdio taj sporazum.

"Stručnjaci koji rade u NIS-u, ali i ekonomisti i drugi koji se bave ekonomskom politikom uopšte, a posebno tržištem koje pokriva NIS, jednodušni su u zaključku da bi nacionalna naftna kompanija trebalo da u celini restrukturirana i da se onda donese odluka o načinu na koji će u nju ući dodatni kapital", ocenio je Petrović.

On je dodao da "model privatizacije NIS-a, koji postoji kao obaveza prema MMF-u, predstavlja očiglednu posledicu loše vođene politike koja nije štitila interes države".

Petrović je rekao da Skupština Srbije, da bi stavila van snage Zakon o NIS-u, mora da dobije i jasan plan Vlade Srbije šta dalje. "Tog plana, međutim, nema, nego dobijamo vrlo protivrečna mišljenja i obaveštenja o isto tako protivrečnim planovima. Dinkić treba da izađe pred Skupštinu i kaže ko je tvorac ideje da dve rafinerije budu posebno prodate, pa da se posle toga, na ovaj ili onaj način, privatizuje preostali deo kompanije", rekao je on.

"DS će biti protiv ukidanja Zakona o NIS-u, iako je reč o anahronom zakonu pravljenom za neka druga vremena, jer je to jedini instrument koji Skupština ima da bi zaštitila državni interes", rekao je Petrović.

Drakulić: Biće partnera

I vlasnik kompanije "Ist point" Zoran Drakulić smatra da za sada ne treba prodavati rafinerije u Srbiji, jer je to strateško pitanje koje zahteva ozbiljniju raspravu.

"U ovom slučaju ne bi trebalo da se obaziremo na zahteve MMF-a. Rafinerije će se mnogo bolje prodati za pet ili 10 godina, kada će naše tržište, zbog rasta ekonomije i standarda stanovništva, postati mnogo interesantnije", kazao je Drakulić u interviju begradskom nedeljniku Ekonomist magazin.

Prema njegovim rečima, neki svetski giganti zainteresovani su da finansijski pomognu NIS-u da se rafinerije dovedu na visok tehnološki nivo, a da im se kasnije taj dug vraća izvozom derivata, pre svega izvozom euro dizela koga u Evropi nema u dovoljnim količinama.

Janković: Opšti interes

S druge strane, savetnik premijera Srbije, Vladeta Janković, kaže da neusvajanje zakona o reformi penzionog sistema i zakona o NIS-u može uticati na početak pregovora o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom.

"Međutim, niko nikada nije čuo da se usvajanje tih zakona postavlja kao uslov. To je jedna od stvari gde moramo da podredimo stranačke interese opštim", rekao je Janković agenciji Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.