Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike u vezi sa privatizacijom

Beograd -- Putem privatizacije u budžet Srbije slilo se 280 miliona dinara manje od predviđenog.

Ministar finansija, Mlađan Dinkić, optužio je u novosadskom "Dnevniku" direktora agencije za privatizaciju, Branka Pavlovića, da je najveći kočničar reformi u Srbiji. Potrebno je da proces privatizacije u Srbiji vodi osoba koja nije političar, već zanatlija, rekao je Dinkić, ističući poništavanje tendera za prodaju subotičkog "Severa."

S druge strane, Branko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pavlović pita zbog čega se ministar finansija toliko potresao za 350.000 evra, koliko je bilo ponuđeno za "Sever." Izgleda kao da je Dinkić nekome nešto obećao, pa sada to ne može da ispuni, kaže Pavlović: "G. Dinkić zapravo kreira paniku, kao - moramo uraditi brzo, a onda, naravno da vas niko neće pitati - a zašto si to uradio, a ne drugačije. Postavlja svoje ljude u važnim državnim ili javnim preduzećima i oni tamo prave haos i pošto imate loše upravljanje državnim kapitalom. Vi kažete - rezultati su loši, moramo ne pitajući sve, hitno da prodajemo, a onda samo poverite sve meni, Dinkiću i kad sve prepustite u ruke Dinkiću, rešili ste se svih problema i onda možemo dalje da radimo. Zato se g. Dinkiću sviđa g. Vlahović."

Mlađan Dinkić odbija ove navode: "Potpuno je jasno da ministar finansija nema nikakvog uticaja na proces privatizacije, ali ne krijem da u poslednja 3-4 nedelje, ne samo ja, nego i moje kolege ministri iz ekonomskog resora, izražavamo neskriveno nezadovoljstvo radom Agencije za privatizaciju."

Mlađan Dinkić je čak pohvalio rad prethodnog ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića, rekavši da je Vlahovićev tim neuporedivo bolje vodio Agenciju od sadašnjeg rukovodstva. Branko Pavlović na to odgovara: "G. Dinkiću se više sviđa g. Vlahović i to je njegov lični stav. Ja sam potpuno ubeđen u to da to nije stav vlade i da to nije stav premijera, jer i ako se njima više sviđa g. Vlahović, to je trebalo da mi kažu onda kada sam preuzimao ovu funkciju. Odmah bih se zahvalio i rekao - ne, apsolutno me ne interesuje da nastavim ono što je g. Vlahović radio."

Pavlović kaže da Uprava za borbu intenzivno analizira podatke o malverzacijama u Agenciji za privatizaciju i da on lično misli da tih dokaza ima dovoljno. Međutim, na UBPOK-u i tužilaštvu je da podignu krivične prijave, kaže on.

Direktor Agencije za privatizaciju najavio je intenziviranje privatizacije na jesen. On kaže da su za investiranje u Srbiji od poznatijih međunarodnih kompanija zainteresovani Simens, Nestle, Kraft, Danone i Rauh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.