Kritike da,čim počne ocena - padaju roletne

Izvor: B92, 15.Avg.2016, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kritike da,čim počne ocena - padaju roletne"

Nemački proizvođač poslovnog softvera objavio je da odustaje od godišnjih ocena radnika jer je postupak previše skup, dugo traje i često demotiviše radnike.

Poslovni čelnici svojevremeno su godišnje ocene smatrali ključnim faktorom bolje produktivnosti da bi u međuvremenu divovi poput IBM-a, Gapa pa i Dženeral elektrika napustili tu praksu, iako je upravo čelnik GE-ja navodno odigrao značajnu ulogu u njihovoj popularizaciji.

SAP je među prvima u redovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikih kompanija u Evropi prihvatio taj trend s druge obale Atlantika. Tu nemačku kompaniju inače već dve godine vodi Amerikanac a u SAD-u je locirana i trećina njegove radne snage.

Čelnik kadrovske službe u SAP-u Volfgang Fasnaht kazao je za Rojters da su u vodećem evropskom proizvođaču softvera zaključili da je fokusiranje postupka ocenjivanja na odvajanje boljih od slabijih radnika često kontraproduktivno kada je u pitanju izgradnja konstruktivnog dijaloga.

"Ocenjivanje radnika nije donelo rezultate. Ljudi su spremni saslušati povratne informacije pa i oštre kritike sve dok ih ne počnete ocenjivati. Tada se spuštaju rolete", objasnio je Fassaht.

SAP sada testira novi postupak, koji uključuje redovne konsultacije a od iduće godine trebalo bi obuhvatiti skoro svih 80.000 njegovih radnika.

"Stari sistem je previše statičan. Više ne odražava dinamične okolnosti u kojima poslujemo", zaključuje SAP-ov čelnik.

Nemačka kompanija ušla je 2012. na tržište softverskih alata za ocenjivanje radnih rezultata radnika, kupivši za 3,4 milijarde dolara američkog proizvođača takvih softverskih rešenja, baziranih na 'oblaku', successfactors.com. Ne planiraju odustati od tog dela poslovanja i u februaru su najavili softver za kontinuirano ocenjivanje radnog učinka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.