Krenula nova žičara

Izvor: Politika, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenula nova žičara

Moderna uspinjača prevoziće na vrh planine skoro dve hiljade skijaša u jednom satu

KOPAONIK – Posle samo četiri meseca rada u otežanim uslovima na oko dve hiljade metara, stručnjaci i majstori kraljevačkog preduzeća "Amiga" uspeli su da montiraju novu četvorosednu žičaru. Ta žičara, koja "pokriva" stazu "Duboka 2", proizvod je austrijske firme "Dopelmajer". Kako nam je rekao direktor preduzeća "Skijališta Srbije" Ljubiša Radovanović, žičara je dugačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1.106 metara i sa najvećom je visinskom razlikom od 395 metara. U početku će moći da preveze 1.800, a kasnije čak 2.400 skijaša u jednom satu od početne stanice do vrha Karaman greben.

Žičaru je u rad pustio Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija u Vladi Srbije i lider G-17 plus, koji je rekao da je u ovu investiciju vlada uložila oko 3,5 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana.

– Ovo je četvrta nova žičara na Kopaoniku – dodao je Dinkić – a uskoro će biti okončana još jedna, takođe savremena na stazi "Duboka 1". Tako će ukupno ulaganje Vlade Srbije u ovaj turistički centar za protekle dve godine iznositi oko 15 miliona evra. Pored toga, gradimo i sistem žičara na Staroj planini i ulažemo u turizam od kojeg je ove godine prihod bio veći za 30 odsto nego lane. Pošto su žičare u državnom vlasništvu, ubuduće ćemo od prihoda koji ostvarujemo u pomenutim ski-centrima morati da izdvajamo i za razvoj skijaškog sporta. Jer, ako gradimo olimpijske skijaške centre, moramo imati i šampione u skijanju.

Uz ovu žičaru, a posle čišćenja staze od preostalih NATO bombi i remontovanja uspinjače "Krčmar", ceo sistem uspinjača na Kopaoniku moći će u jednom satu da preveze oko 27,5 hiljada skijaša na sat, što skijalište o kome je reč svrstava u jedno od najvećih u ovom delu Evrope.

-----------------------------------------------------------

Skijanje pod novim reflektorima

Na Kopaoniku trenutno boravi desetak hiljada domaćih i stranih gostiju. Puni su svi "Geneksovi" hoteli, kao i "Konaci 'Sunčani vrhovi'". Na stazama ima tridesetak santimetara snega, a može se skijati i tokom noći na stazi "Malo jezero", gde je pre nekoliko dana montirana nova rasveta za ovu skijašku stazu.

M. Dugalić

[objavljeno: 09.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.