Kremlj će da proda državni dug kako bi finansirao rat?

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 20:13

Kremlj će da proda državni dug kako bi finansirao rat?

Kremlj će pokušati da proda državni dug Rusije kako bi mogao da finansira rat, tvrde britanski obaveštajci.

Naime, britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi kako je 28. marta ruski premijer Mihail Mišustin rekao da se radi na procesu prodaje dela ruskog državnog duga u stranim valutama.

"Taj potez je gotovo sigurno pokazatelj da Rusija očekuje spoljnu finansijsku podršku stranih država koje smatra prijateljskim", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstvo.

Nakon završetka procesa, ulagači iz drugih zemalja moći će da kupe ruski državni dug i tako finansiraju neke od budućih budžetskih manjkova Ruske Federacije.

"Investitori bi na taj način indirektno finansirali rusku invaziju na Ukrajinu"

Investitori bi tim potezom indirektno finansirali rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Indeks. Poslednjih meseci su ruske banke bile glavni subjekt koji je otkupljivao državni dug. Međutim, pitanje je koliko će moći u budućnosti na taj način da finansiraju ruske budžetske deficite.

Ruski zvaničnici verovatno vide prodaju spoljnog duga kao jedan od načina za popunjavanje rupa u finansijama za vreme napada na Ukrajinu. Ostaje upitno hoće li moći da sprovedu taj plan, piše britansko ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.