Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti za male privrednike

Beograd -- Mali privrednici koji hoće da započnu biznis ili razviju postojeći moći će ubuduće da se zaduže i kod Evropskog fonda za JI Evropu.

Za ovu godinu taj fond planira da ponudi 10 miliona evra kredita posredstvom pet banka u Srbiji. Guverner Radovan Jelašić smatra da će rad fonda doprineti većoj konkurenciji banka, što bi trebalo da utiče na smanjenje kamatnih stopa za kredite privrednicima.

Bilo da se bave poljoprivredom, uslugama ili zanatstvom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za unapređenje biznisa uz pomoć kredita odlučilo se oko 600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Predstavljajući novi fond za kreditiranje privrednika - Evropski fond za jugoistočnu Evropu - guverner Jelašić rekao je da će mala i srednja preduzeća imati veći izbor kredita i da će lakše dobijati pozajmice.

Banke će i dalje tražiti čvrste garancije za redovnu otplatu, ali guverner ocenjuje da će krediti biti jeftiniji.

"Poslednjih par dana dolazi do smanjenja efektivne kamatne stope i nadam se da će isto tako i kod ovog segmenta, malih i srednjih preduzeća, takođe doći do smanjenja, ali na kraju krajeva još uvek imamo visoku inflaciju. Prvo inflacija, a posle može doći do značajnijeg smanjenja kamatnih stopa", kaže on.

Privrednici koji su zainteresovani za kredite Evropskog fonda mogu da se obrate Prokredit, Komercijalnoj, HVB, Kulskoj i Cepter banci. Kamate na te kredite kreću se oko 10 odsto godišnje.

Procenjuje se da će u narednih pet godina fond kreditirati 120.000 malih privrednika i doprineti zapošljavanju 30.000 radnika.

Fond raspolaže kapitalom od 220 miliona evra, koji su, između ostalih, uložili Evropska agencija za rekonstrukciju, švajcarska i nemačka vlada, a koji promoviše KFW - nemačka razvojna banka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.