Krediti umesto reprograma dugova

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti umesto reprograma dugova

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin zalaže se da domaćoj privredi, umesto reprograma kredita, budu ponuđeni subvencionisani krediti.

Krediti bi bili namenjeni za poboljšanje likvidnosti, a banke bi trebalo da pokažu dobru volju i smanje kamate na kredite realnom sektoru.

Predsednik PKS Bugarin je, komentarišući najavljene mere Vlade Srbije za reprogramiranje dugova privrede, rekao da one moraju biti usaglašene i sa bankarskim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

On navodi i da su visoke kamatne stope koje su banke zaračunavale privredi kada su davale kredite, jedan od uzroka rasta nelikvidnosti.

Bugarin je podsetio da privrednici u proteklih nekoliko godina nisu mogli od banaka da povuku kredit jeftiniji od 23 odsto godišnje, kada je u pitanju dinarski zajam.

"To su bili krediti koji su samo produžetak agonije, spas na neko određeno vreme ili odloženo umiranje srpskih firmi", primetio je Bugarin i napomenuo da neke banke reprogramiraju dugove pojedinim preduzećima tamo gde procene da to privredno društvo nema krizu poslovanja, ali ima trenutnu nelikvidnost.

"Međutim, ako imate privredno društvo kome je ugrožen biznis i ukoliko ono ima krizu poslovanja koja nije direktna posledica nelikvidnosti, mislim da je tu potpuno apsurdno praviti bilo kakve reprograme, jer ćete tada dovesti u veoma neprijatnu situaciju i banke zbog nemogućnosti naplate osnovnog duga", objasnio je Bugarin.

Bugarin je upozorio da ishitrene mere, koliko god kratkoročno dale nekog efekta, na duži rok mogu ugroziti i stabilnost finansijskog sektora.

"Mi imamo potpuno iracionalnu situaciju da u većini banaka vlada visoka kapitalizacija, a totalan je paradoks katastrofalna nelikvidnost u realnom sektoru. Ja sam pre za varijantu nekih subvencionisanih kredita. Naravno i za razgovor sa bankama i sa NBS, da se smanje kamate, odnosno da one budu primerene nivou profitne stope koje ostvaruju odredjena privredna društva u odredjenim sektorima", sugerisao je on.

"Sa druge strane, banke moraju da pokažu svoju dobru volju. Bolje je da rade i sa prinosom od sigurnih tri ili četiri odsto, nego da imaju imobilisana sredstva ili da čekaju da rade sa državom kroz trgovinu bezrizičnim hartijama od vrednosti", mišljenja je Bugarin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.